avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie - conteaza ca am mai multi copii?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie - conteaza ca am mai multi copii?

As dori sa stiu daca unei persoane care are mai multi copii(6)i se adauga un an de pensie(daca conteaza faptul ca ai mai multi copii).Mentionez ca eu am doar 10 ani lucrati(cu tot cu sporuri)si varsta de 54 ani,vreau sa ma pensionez pe caz de boala(sunt bolnava de inima ,am facut si 2 infarcturi),multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:39, 13 Octombrie 2010
Din ce stiu eu pentru patru sau mai multi copii se reduce varsta de pensionare cu doi ani, dar nu si stagiul de cotizare.
Cel mai sigur intrebati direct la Casa de Pensii.
1. Legea 19/2000 prevede reducerea varstei standard de pensionare cu un an - pentru 3 copii si cu doi ani - pentru 4 sau mai multi copii.
2. Tot conform legii 19/2000, pentru dvs., varsta standard de pensionare este de 60 de ani cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani.
3. Pentru pensionare de invaliditate, conform varstei dvs., trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de 22 de ani sau macar jumatete din acest stagiu.
4. Viitoarea lege a pensiilor nu mai prevede reducerea varstei standard in cazul mamelor care au nascut.
Ultima modificare: Marți, 12 Octombrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
No cunosc bine domeniu, dar am citit aceste articol din Legea 19/2000: Art. 48.2. - (1) Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 10 ani beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare dupa cum urmeaza:
a) cu un an - pentru 3 copii;
b) cu doi ani - pentru 4 sau mai multi copii.
(2) Reducerea varstei prevazute la alin. (1) nu poate fi cumulata cu o alta reducere prevazuta de prezenta lege sau de legile speciale. Varsta de pensionare redusa conform alin. (1) nu poate fi mai mica de 55 de ani.

Dar nu cred ca rezolv problema ta. Imi pare rau.

Niciodata in sistemul public de pensii din Romania nu a existat o prevedere legala in sensul cresterii stagiului de cotizare pentru nasterea si cresterea mai multor copii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nasterea mai multor copii reduce varsta standard de pensionare? lacramitza76 lacramitza76 buna ziua din nou, as dori sa va adresez urmaroarea intrebare; daca o mama care a ajuns la varsta pensionarii de drept, este avantajata,sa zicem,in legatura cu ... (vezi toată discuția)
Cand pot sa ies la pensie? marcurodica marcurodica nascuta la 18.02.1953 am 34 de ani cotizare si doi copiii (vezi toată discuția)