avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie militara de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie militara de invaliditate

Sunt bolnav incadrat de Comisia de expertiza cu handicap grav;sunt nascut pe 09.08.1958;de la 16 la 19 ani am lucrat, apoi am plecat in armata 9 luni dupa care am facut scoala militara 2 ani;am lucrat in armata pana in 2005(1981-2005), am facut un an pauza dupa care acum lucrez de 4 si 1/2 ani la o firma.
Intrbarea este daca sunt indreptatit sa ies la pensie de invaliditate datorita handicapului dobandit?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 07:33, 14 Octombrie 2010
Art.53(1) din legea 19/2000-Au dreptul la pensie de invaliditate cei care si-au pierdut total sau pe jumatate din capacitatea de munca.
-(2)-Beneficiaza de pensie de invaliditate in conditiile prevazute de aliniatul (1)si asiguratii care satisfac obligatii militare prevazute la art.38(1)litera(c).
Art.38(1) litera( c)-A satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus,pe durata legal stabilita,a fost concentrat,mobilizat sau in prizonierat.De verificat daca nu cumva ati lucrat in grupa I-a de munca in armata.Atunci ati putea iesi la pensie pentru limita de varsta.O zi buna.
michirec a scris:
Intrbarea este daca sunt indreptatit sa ies la pensie de invaliditate datorita handicapului dobandit?

Incadrarea in grad de invaliditate este de competenta exclusiva a comisiilor de expertiza medico-militare. Conditia referitoare la realizarea vechimii in serviciu in raport cu varsta este indeplinita. In Legea nr. 164/2001 eu nu am gasit o prevedere referitoare la situatia persoanelor incadrate in grad de handicap.

Ultima modificare: Joi, 14 Octombrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

nedumereire babacu60 babacu60 -am activat in cadrul MApN-in perioada 1973-1981-ulterior, am desfasurat activ in sist.civil pana in anul 2001;fiind operat pe cord-am fost pensiomat gr-2 de ... (vezi toată discuția)
Legislatie MAESTRO MAESTRO LA PENSIE ANTICIPATÃ PARŢIAL,NU MI SA LUAT ÎN CALCUL NICI LA VECHIME,NICI LA GRUPA II,NICI LA BANI,PERIOADA- STAGIU MILITAR,ªCOALA MILITARÃ,5 ANI ... (vezi toată discuția)
Pierdere capacitate de munca pe timpul satisfacerii serviciului militar obligatoriu anul 1982 doderosandro doderosandro Subiect Sia pierdut capacitatea de munca pe timpul satisfacerii stagiului militar obligatoriu- ca militar in termen in anul 1982 Mesaj Sia pierdut ... (vezi toată discuția)