avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Trecere din gradul III in gradul II de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Trecere din gradul III in gradul II de invaliditate

Din 2005 pana in 2009 am fost incadrata in gradul 3 de pensie medicala cu diagnosticul de depresie recurenta cu sindrom paranoic iar din septembrie 2009 am fost operata si diagnosticata cu neoplasm gland mamar stang cu mamectomie radicala de gland stang fiin incadrata in prezent in gradul 2 de pensie medicala,dar intre gradul 3 si gradul 2,de la 390 ron mi s-a scazut pensia la 370 ron.Ce diferenta de pensie exista intre gradul 3 si 2 si daca este corect ceea ce a fost facut,in prezent fiind obligata sa platesc un prejudiciu adus statului de 207 ron din cauza scaderii pensii.Ce pot face?Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:13, 13 Octombrie 2010
Fara actele din dosarul de pensie, pot doar sa presupun ce s-a intamplat. Ca beneficiar de pensie de invaliditate gradul 3, ati lucrat iar stagiul dvs. realizat s-a marit (adica a crescut vechimea in munca). Stagiul realizat a modificat stagiul potential in sensul micsorarii lui, ceea ce a dus la micsorarea punctajului mediu anual si, implicit, a cuantumului pensiei.

Ce este stagiul potential, puteti citi mai jos. Stiu ca nu este o consolare, dar sa stiti ca nu sunteti singura careia i se micsoreaza cuantumul pensiei cand trece de la un grad de invaliditate la altul, se intampla destul de frecvent.

ART. 59. - Legea nr. 19/2000
(1) La stabilirea pensiei de invaliditate asiguraţilor li se acordă un stagiu potenţial, determinat ca diferenţă între stagiul complet de cotizare şi stagiul de cotizare realizat efectiv până la data încadrării într-un grad de invaliditate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de invaliditate todea daniel todea daniel Buna ziua.Numele meu este Todea Daniel Marius,pensionar pe caz de boala,din 2003.Initial gradul obtinut a fost gradul 2.In 2005,la cererea mea,am trecut la ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala BRANDY_B BRANDY_B Buna ziua,as avea si eu o intrebare:o persoana de sexul feminin cu varsta de 53 de ani si 23 de ani in campul muncii si cu un diagnostic de sindrom vertiginos ... (vezi toată discuția)
Variante de pensionare linualin linualin Va supun atentiei urmatorul caz: Socrul meu implineste 60 de ani in luna martie 2010, cand doreste sa iasa la pensie din cauza serviciului mult prea ... (vezi toată discuția)