avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impartirea unui bun obtinut inaintea casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impartirea unui bun obtinut inaintea casatoriei

am cumparat un apartament impreuna cu parintii in urma cu 4 ani,pe o perioada de 30 de ani deci platesc luna de luna rata.va rog frumos daca pute ti sa imi spuneti,in momentul in care ma voi casatorii,ce ii va revenii sotiei,in caz de divorteaza peste cativa ani,in situatia in care in acel apartament voi locuii doar eu si ea si vom platii rata impreuna.va multumesc mult si va rog a mi acorda un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 22:39, 12 Octombrie 2010
Va primi o suma de banii care se raporteaza la contributia acesteia in timpul casatoriei.Deci daca impreuna ati achitat suma de 10.000 lei iar imobilul costa in total 40.000 lei ,are dreptul la 1/2 din 10.000 care inseamna 25% din imobil.Deci cota va fi 12,5% din imobilul care va fi in discutie , care se va evalua la pretul de circulatie.
Bunul este dobandit inainte de casatorie , prin urmare este bun propriu.Astfel , sotia care a participat efectiv la achitarea pretului are doar un drept de creanta , putand utiliza pt a dovedi acest fapt orice mijloc de proba.
Oricum, dumneavostră veţi avea dreptul (în cazul unui partaj în urma divorţului)să cereţi să se constate participarea dumneavoastră la achitatrea ratelor asupra acestui bun sau a ratelor de credit, sume care nu vor intra în masa bunurilor de împărţit.
Teoretic nu ii revine nimic.
Bunul este al dvs. propriu si nu intra in masa partajabila.

Eventual un drept de creanta, cum s-a spus mai sus, dar, daca dvs. puteti demonstra ca, de ex. ati avut salariu mai mare decat ea, nu mai are nici acest drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj stancumihai85 stancumihai85 Daca el a luat un apartament cat era singur si dupa 5 ani a cunoscut pe cineva si sa casatorit iar dupa 37 de ani divorteaza, cum se imparte apartamentul?Se ... (vezi toată discuția)
Drepturile sotilor la bunurile obtinute inainte de casatorie, dar cu ipoteca pe perioada casatoriei ariad ariad Sotul meu a cumparat inainte de casatorie, cu un an, o casa, prin credit ipotecar pe o durata de 15 ani. Bunul ipotecat este chiar casa. As vrea sa stiu care ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort ana.avasiicii ana.avasiicii Buna ziua. Sunt divortata din 2015 de fostul sot avand si doi minori, cu domiciliul stabilit la mine. Am avut impreuna un apartament luat cu banii de la un ... (vezi toată discuția)