avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Dulce-i limba romaneasca!
Discuție deschisă în Cultură generală

Dulce-i limba romaneasca!

Dulce-i limba romaneasca (era)
..era o vorba – unde-i lege nu-i tocmeala :


Textul de lege ce sanctiona violul in perioda domnitorului Nicolae Mavrocordat:

"Celui ce va fi prins cu ştromeleagul învârtoşat
primprejurul părţilor fătătoare ale muierii
i se va tăia scârbavnicul mădular ,
intru veşnica lui nefolosinta . "


Textul de lege ce sancţiona violul, în perioada domnitorului Stefan cel Mare:

“Velcare sau velcine va indrazni a se napusti asupra tinerelor fete cu shtrumeleagul invartoshat, predepsit va fi de lege prin taierea scarbavnicului madular si aruncarea lui la retze”

Textul de lege ce sancţioneaza violul valabil in prezent :
Art.197. – (1) Actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex, prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
(2) Pedeapsa este închisoarea de la 5 la 18 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă :
a) fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună;
b) victima se afla în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau în tratamentul făptuitorului;
b1) victima este membru al familiei;
c) s-a cauzat victimei o vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii.
(3) Pedeapsa este închisoarea de la 10 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi dacă victima nu a împlinit vârsta de 15 ani, iar dacă fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.
(4) Acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. (1) se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.


… ce simplu era inainte
Cel mai recent răspuns: NIVAL , utilizator 18:31, 1 Iulie 2022
Subscriu.......din vechile texte lipsesc conditionalele/conditiile...

tocmai a aparut o mare dilema (la mine): vi se pare ca am evoluat? nu ma refer la nivelul lingvistic, ci al logicii ...
Era simplu si nu era, poate cineva explica diferenta intre subiecti de drept incorporata in "velcare sau velcine"? ;) Sau e doar un superlativ?
Legile bune sunt si simple,alcatuite din fraze simple,pe intelesul tuturor,fara prea multe virgule.
eumarian a scris:

Era simplu si nu era, poate cineva explica diferenta intre subiecti de drept incorporata in "velcare sau velcine"? ;) Sau e doar un superlativ?

Cred ca este exprimarea arhaica a lipsei de exceptie, avand sensul de "indiferent cine" sau, cum spunem noi, "orice persoana", cu precizarea ca limba romana a sec. XV-XVI nu cunostea termenul "persoana", iar relativul "care" avea forme distincte de gen,respectiv "carele" pentru masculin si "care (a)/carile" pentru feminin. (A se vedea Bartolomeu Anania) si aici:
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 14 Noiembrie 2010
elena138, utilizator
Noi vorbim despre legi simple ca formulare si pe intelesul tuturor,cand multi dintre romani,au probleme reale cu propria limba,iar multi dintre cei care se exprima greu sau nu se pot exprima, elaboreaza legi sau se exprima public.
Revenind in realitatea virtuala,aici pe forum, o scriu cu regret, sunt persoane care nu sunt stapane pe propria limba si care mai dau si consultatii.
Topicul deschis de maestrul"u.b.ik."are atatea "perle" ("perle,bijuterii,nestemate...francutii"),care ne fac sa ne punem semne de intrebare serioase asupra cunostintelor lingvistice elementare ale unora dintre noi,cei care postam pe acest forum .
Cu tot respectul,fata de toata lumea,prin aceasta postare trag un semnal de alarma pentru ca, eu cred ca fiecare dintre noi trebuie sa fim mult mai atenti la ce si cum scriem.
Pana la urma ,ceea ce scriem,de cele mai multe ori arata gresit sau corect ,modul in care ne exprimam in viata de zi cu zi.

Alte discuții în legătură

Gramatica... stan_iulia stan_iulia Acum cautam ceva pe net si am gasit o pagina a site-ului dex on line, pagina se cheama greseli frecvente in limba romana, unde explicatiile cum e corect si de ... (vezi toată discuția)
Tarife traduceri ContSters24933 ContSters24933 Am vazut ca a fost la un moment dat acest subiect, dar cum este inchis, postez aici: [b]Ordin nr. 772 din 05/03/2009 [/b] [b]Publicat in Monitorul ... (vezi toată discuția)
Violare de domiciliu sau sechestrare de persoane si privare de libertate silviomarinescu1988 silviomarinescu1988 am fost invitat in curtea unei case de catre proprietari. un domiciliat care imi datora bani a tinut de poarta si a sunat la 112. ulterior a venit politia si ... (vezi toată discuția)