zama cristian a scris:
Cum se calculeaza perioada stagiului de cotizare in cazul pensiei de boala gr.II?Aceasta cotizare se face automat sau numai in mod voluntar? Cum ajuta aceasta la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta?
Am postat mesajul dvs. in continuarea acestui topic intrucat este lipsit de sens sa discutam aceeasi chestiune in mai multe topicuri. Oricum, din discutii teoretice nu stiu in ce masura va puteti lamuri, pensia de invaliditate este cea mai greoaie categorie de pensie.
Cum se calculeaza perioada stagiului de cotizare in cazul pensiei de boala gr.II?
La stabilirea pensiei de invaliditate asiguratilor li se acorda un stagiu potential. Stagiul potential este determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat efectiv pana la data incadrarii intr-un grad de invaliditate (asta este regula, dar exista si alte situatii reglementate la art. 59 si art. 60 din Legea nr. 19/2000).
Pentru stagiul potential acordat asiguratilor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul anual al asiguratului este de:
a) 0,75 puncte pentru gradul I de invaliditate;
b) 0,60 puncte pentru gradul II de invaliditate;
c) 0,40 puncte pentru gradul III de invaliditate.
Aceasta cotizare se face automat sau numai in mod voluntar?
Nu inteleg intrebarea. Nu exista cotizare automata si cotizare voluntara. Stagiul de cotizare realizat este, oarecum, unul si acelasi lucru cu vechimea in munca. In cazul pensiei de invaliditate, conteaza trei stagii:
-stagiul efectiv realizat;
-stagiul complet de cotizare (este prevazut de lege, in functie de data nasterii);
-stagiul potential.
Va rog sa reveniti si sa precizati ce-ati vrut sa intrebati.
Cum ajuta aceasta la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta?
La intrebarea aceasta v-am raspuns in mesajul precedent, dar va mai raspund o data, mai simplu: perioada in care o persoana a beneficiat de pensie de invaliditate
se aduna cu celelalte stagii.