avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Perioada in care am beneficiat de pensie de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Perioada in care am beneficiat de pensie de invaliditate este stagiu pentru pensia pentru limita de varsta?

Perioada in care am fost pensionat pe caz de boala gr.II se ia in considerare la calculul vechimii pentru pensionare de drept?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: DanTM , utilizator 20:54, 20 Octombrie 2010
Da intra la calculul pensiei de limita de varsta.
Perioada in care o persoana a beneficiat de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare si este avuta in vedere numai la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta.
zama cristian a scris:
Cum se calculeaza perioada stagiului de cotizare in cazul pensiei de boala gr.II?Aceasta cotizare se face automat sau numai in mod voluntar? Cum ajuta aceasta la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta?

Am postat mesajul dvs. in continuarea acestui topic intrucat este lipsit de sens sa discutam aceeasi chestiune in mai multe topicuri. Oricum, din discutii teoretice nu stiu in ce masura va puteti lamuri, pensia de invaliditate este cea mai greoaie categorie de pensie.

Cum se calculeaza perioada stagiului de cotizare in cazul pensiei de boala gr.II?

La stabilirea pensiei de invaliditate asiguratilor li se acorda un stagiu potential. Stagiul potential este determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat efectiv pana la data incadrarii intr-un grad de invaliditate (asta este regula, dar exista si alte situatii reglementate la art. 59 si art. 60 din Legea nr. 19/2000).
Pentru stagiul potential acordat asiguratilor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul anual al asiguratului este de:
a) 0,75 puncte pentru gradul I de invaliditate;
b) 0,60 puncte pentru gradul II de invaliditate;
c) 0,40 puncte pentru gradul III de invaliditate.

Aceasta cotizare se face automat sau numai in mod voluntar?

Nu inteleg intrebarea. Nu exista cotizare automata si cotizare voluntara. Stagiul de cotizare realizat este, oarecum, unul si acelasi lucru cu vechimea in munca. In cazul pensiei de invaliditate, conteaza trei stagii:
-stagiul efectiv realizat;
-stagiul complet de cotizare (este prevazut de lege, in functie de data nasterii);
-stagiul potential.
Va rog sa reveniti si sa precizati ce-ati vrut sa intrebati.

Cum ajuta aceasta la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta?

La intrebarea aceasta v-am raspuns in mesajul precedent, dar va mai raspund o data, mai simplu: perioada in care o persoana a beneficiat de pensie de invaliditate se aduna cu celelalte stagii.
Raspunsul se aplica si la mine? Multumesc!
www.avocatnet.ro/content/for...
@DanTM

Da, este valabil in cazul oricarui beneficiar de pensie de invaliditate. Va rog sa precizati in topicul dvs. despre ce pensie de invaliditate este vorba (gradul I, II sau III) ati scris doar ca persoana este incadrata in grad de handicap.
O sa va raspund si dvs. :)

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate lujminitar lujminitar Am iesit la pensie, pensie de invaliditate, gr. III, pe 23 decembrie 2011 si nu am primit nici pana in momentul de fata decizia de pensionare. Mi s-au ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata sorinaga sorinaga Barbat in varsta de 41 ani, 20 ani vechime, din care 14 ani si 6 luni grupa I (politist), iar diferenta in grupa a II-a, va rog sa-mi comunicati daca in ... (vezi toată discuția)