Am o intrebare daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns.
Suntem o firma cu un singur angajat si as vrea sa stiu daca trebuie angajat cineva din exterior, cu studii de specialitate care sa fie responsabil de protectia muncii sau se poate face si de catre angajator?
Din Legea 319/2006 : (4)in cazul microintreprinderilor si al intreprinderilor mici, in care se desfasoara activitati fara riscuri deosebite, angajatorul isi poate asuma atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru realizarea masurilor prevazute de prezenta lege, daca are capacitatea necesara in domeniu. (daca are capacitatea necesara in domeniu?! adica trebuie sa aiba curs de Protectia muncii?)
Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006 se modifică şi se completează prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 955/08.09.2010
• pentru societatile care au pana la 9 salariati, angajatorul poate efectua singur activitatea de protectie si securitatea muncii cu respectarea cumulativ a doua conditii: 1. aceasta persoana sa fie autorizata prin urmarea unui curs de specialitate de 40 ore, 2. societatea nu trebuie sa aiba ca obiect de activitate unul cu risc ridicat de imbolnavire sau accident (ANEXA Nr. 2 din H.G.nr. 955/08.09.2010 (Anexa nr. 5 la normele metodologice)).
Daca angajatorul nu detine pregatirea mentionata sau nu doreste angajarea unei persoane cu astfel de atributii are obligatia sa apeleze la serviciile unui tert prin apelarea la servicii externe de prevenire şi protecţie. Art. 16.
(1) În cazul întreprinderilor cu până la 9 lucrători inclusiv, angajatorul poate efectua activităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) activităţile desfăşurate în cadrul întreprinderii nu sunt dintre cele prevăzute în anexa nr. 5;
b) angajatorul îşi desfăşoară activitatea profesională în mod efectiv şi cu regularitate în întreprindere şi/sau unitate;
c) angajatorul a urmat cel puţin un program de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată minimă de 40 de ore şi conţinutul prevăzut în anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atestă printr-un document de absolvire a programului de pregătire.
(2) În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1), angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulţi lucrători ori poate organiza serviciul intern de prevenire şi protecţie şi/sau poate să apeleze la servicii externe, în condiţiile prezentelor norme metodologice.
(3) În cazul în care angajatorul/lucrătorii desemnaţi/serviciile interne de prevenire şi protecţie nu au capacităţile şi aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activităţilor de prevenire şi protecţie prevăzute la art. 15, angajatorul trebuie să apeleze la servicii externe pentru acele activităţi de prevenire şi protecţie pe care nu le poate desfăşura cu personalul propriu.
Instruirea periodica de 1 ora pe luna este suficient sau trebuie min. 2 ore/luna?
Instruirea periodica trebuie sa aiba durada pe care specialistul societatii o considera necesara, in functie de modificarile masurilor de securitate si sanatate in munca, de morme proprii redactate, de frecventa incidentelor, de numarul de salariati nou angajati....
Multumesc frumos, avand in vedere cele spuse de tine, consider ca 1 ora este suficient. Eu ma gandeam ca poate este prevazut undeva in vreo lege sau vreo norma, ca durata sa fie de min....
Intrebare
Cristina Vasile
Buna ziua,
La o firma cu 2 salariati poate sa intocmeasca administratorul fisele de instruire privind securitatea si sanatatea in munca a angajatilor precum ... (vezi toată discuția)