Daca dupa ce a decedat, au trecut 6 ani de zile, se mai poate deschide procedura succesorala?
A decedat X si a lasat 5 copii, care au stat asa fara sa dezbata mostenirea. Acuma din cate am inteles trebuia sa o faca in termen de 6 luni de zile.
Ce fel de termen este acesta si de cand curge? De la data cand se hotarasc sa dezbata mostenirea, sau de cand a murit X?
Daca e asa inseamna ca nu mai pot mosteni nimic si ca bunul ramane statului? Alte rude nu au.
Am cititi de termenul de 6 luni pe site, dar nu e lamurit complet.
Bineinteles ca se poate deschide succesiunea, numai ca impozitul va fi mare, in functie de masa succesorala!
Termenul de 6 luni este de optiune succesorala si incepe de la data decesului. Inunatrul acestui termen cei care au vocatie la mostenire pot accepta succesiunea pur si simplu, sub beneficiul de inventar sau pot renunta la succesiune. Renuntarea la succesiune este irevocabila.
Intr-o asemenea situatie va mosteni cel care face dovada acceptarii tacite a mostenirii.
Act de acceptare tacita a mostenirii se considera si intrarea si preluarea bunurilor mostenirii in termen de 6 luni de la data decesului celui ce lasa mostenirea.
Prin urmare, cel ce a locuit cu defunctul si continua sa locuiasca in bunurile defunctului va fi considerat ca acceptant al mostenirii si va putea introduce o actiune in constatarea calitatii sale de unic mostenitor al defunctului.
Intr-un asemenea proces, ceilalti vor trebui sa faca dovada ca si ei au acceptat expres ori tacit mostenirea. Daca nu reusesc sa faca o asemenea dovada , vor fi considerati straini de mostenire.
Cu privire la impozit, intradevar acesta nu se achita daca succesiunea se realizeaza in 2 ani de la data decesului, dupa aceasta data sa achita impozit pe transferul proprietatii prevazut de codul fiscal.
Alt caz succesiune
Ana Mocanu
[b]X[/b] si [b]Y[/b] sunt casatoriti. Au impreuna doi copii (majori): [b]A[/b] si [b]B[/b].
Moare [b]X[/b]. Teoretic, mostenitori sunt: [b]Y[/b], [b]A[/b] si ... (vezi toată discuția)
Succesiune
mariantoma48
buna ziua,rog un raspuns argumentat asupra termenului de optiune succesorala :este de 6 luni sau de un an,in discutiile de pe forum am gasit ambele variante,va ... (vezi toată discuția)