Buna ziua,
Vreau sa aflu daca s-a dezbatut mostenirea de pe urma defunctilor mei bunici paterni.
Speta este urmatoarea: bunica paterna a decedat in 1984, iar bunicul patern a decedat in anul 1973. Ei au avut 3 copii, pe tatal meu si pe x si y. Dupa decesul buncii mele, tatal meu si fratele lui (mostenitorul x) au primit de la celalat frate (mostenitorul y), cate o suma de bani pentru a renunta la mostenire, in ideea ca locuinta in care stateau bunicii mei sa ii revina doar lui.
Nu stiu daca renuntarea s-a facut la mostenirea ambilor bunici sau doar a unuia dintre ei si de asemenea, nu stiu nici daca tatal meu si mostenitorul x au semnat vreo declaratie de renuntare la mostenire atunci cand au primit banii de la fratele lor. Cert este doar ca ei au primit acesti bani dar nu au intrat in posesia niciunui exemplar din certificatul sau certificatele de mostenitor (stiu ca se elibereaza certificat de mostenitor si renuntatorilor).
In 1996 tatal meu a decedat iar eu incep acum sa imi pun problema daca intra-adevar s-a dezbatut mostenirea bunicilor paterni sau nu, iar in situatia in care nu s-ar fi dezbatut este tardiv acum pentru nepoti sa mai faca ceva ? Vreau sa fac eu acest demers fiind in interesul meu, deoarece bunicii au fost proprietarii unei vile in Bucuresti pe str.Kiseleff iar in acel imobil dupa moartea bunicilor s-a mutat unchiul meu, respectiv mostenitorul y despre care va spuneam ca le-a dat bani celorlalti doi frati ca sa renunte la mostenire.
Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi, de unde sa incep cautarea avand in vedere ca nu stiu decat numele bunicilor, ultimul domiciliu si anul mortii lor.
In ce arhive sa caut ? Cum sa procedez ca sa aflu daca s-a dezbatut mostenirea?
Interesati-va la arhiva succesorala a Camerei Notarilor Publici Bucuresti .
Acte necesare obtinerii copiilor din arhiva succesorala detinuta de CNPB:
- certificatul de deces
- acte de stare civila care sa ateste calitatea de mostenitor a persoanei interesate
- certificat de grefa (cand se solicita raspuns pentru a fi depus la dosarul instantei)
- buletin/carte de identitate a solicitantului.
Aveti idee daca se poate transmite cererea si prin posta? Este destul de greu sa ajung la Bucuresti. Si vreau sa va ma rog ceva. Am aflat de la cineva ca actele care au stat la baza dosarului succesoral, respectiv adresele ale proprietatilor detinute de defunct, se afla la Arhivele Nationale si nu la arhivele fostului Notariat de Stat. Aveti idee de acest lucru? Fiindca m-ar interesa sa aflu si daca bunicii mei au mai avut si alte bunuri in afara de acel imobil din Bucuresti. Multumesc
Succesiune
atoth310
buna ziua vreau sa aflu ce drepturi am in calitate de mostenitor dupa tatal meu decedat .Dupa decesul bunicilor mei din partea tatalui ,unchiul meu (a pus mana ... (vezi toată discuția)