avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... drept de folosinta versus drept de proprietate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

drept de folosinta versus drept de proprietate

Buna ziua,
Locuiesc intr-un bloc cu 9 nivele la etajul 8.Deasupra am terasa celor de la etajul 9.
Am mari probleme cu intretinerea si repararea acestei terase .Deoarece cei de la etajul 9 au decat drept de folosinta fiind singurii ce au acces , nefiind trecuta in planul apartamentului,nu pot obliga pe nimeni s-o repare ca infiltratiile datorate ploilor si zapezilor sa nu-mi mai afecteze mie apartamentul.
Deci daca vorbesc cu administratia.. spun ca locatarii de la etajul 9 au drept de folosinta.. iar cei de la etajul 9 spun ca nu sunt proprietari pe terasa...Va rog o solutie !!!Nu stiu sa apreciez ce inseamna "dreptul de folosinta"... in momentul cand s-a dat ..nu s-a dat cu un contract?/ si in acel contract nu sunt niste clauze???.. ce ar trebui sa cer proprietarilor sau administratiei in acest caz??
Chiar m-am oferit sa repar eu aceasta terasa care imi afecteaza apartamentul meu... dar nu ni s-a permis accesul deoarece.. acest acces se face numai prin apartamentul proprietate personala a celor de la etajul 9(cei ce au drept de folosinta asupra terasei).
ma gandeam la o asigurare de locuinte privata.. dar si acolo mi s-a spus ca numai cei care sunt proprietari sunt obligati sa repare daunele produse in apartamentul meu...Va rog o solutie!!!!
O zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:16, 14 Octombrie 2010
Art 15 din L nr 230/2007 Cu un preaviz de 5 zile,proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei,
atunci cand este necesar sa se inspecteze,sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietaea comuna,la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu
Fac exceptie cazurile de urgenta,cand accesul se poate face fara preaviz

In situatia dvs, terasa prezinta doua fete,una superioara detinuta de vecinul de la etajul 9 si una inferioara detinuta de dvs
Pentru excutarea unei lucrari de hidroizolatie se impune primordial asigurarea fetei de la etajul 9
Pentru solutionare,mai ales ca sunteti direct interesata si ati avansat inclusiv varianta a suporta dvs c/v excutie,solicitati implicarea presedintelui de asociatie,care sa desfasoare demersuri la nivelul proprietarilor de la etajul 9
Aveti posibilitatea sa comunicati o data concreta in care urmeaza sa aduceti unitatea de specialitate care sa execute reparatia,presedintele sa comunice in timp util proprietarilor de la etajul 9 si sa solicite acordul acestora
Multumesc mult pentru raspuns... Acum o sa invoc acest art 15 al legii 230 si am sa repar pe cheltuiala proprie..
dar pe viitor??.....mereu nu va ramane decat sa repar pe banii mei pentru ca primordial se asigura fata de la etajul 9... si fata pentru etajul 8 ?in sarcina cui va fi??
dupa cum se stie.. daca nu se intretine.. se strica..
Cred ca administrația blocului dumneavoastra este puțin” comoda”.
Terasa este o suprafața comuna,de aici și grija pe care trebuie să o aiba de
această suprafața.
Expresia de drept de folosința este dată de modul de acoperire al
terasei.Aceasta ar trebui să fie acoperita cu pavele din ciment,deci circulabila.
Dar aceasta nu exclude reparații sau inlocuirea ei.Posibil ,adezivul a cedat in
urma diferențelor de temperatura sau a folosirii neadecvate.

Terasa a cedat datorita vechimii blocului..1976 anul constructiei.. e normal sa cedeze..
Anormal este sa-mi ploua mie in casa..si mereu eu sa platesc reparatiile.. si sa intampin si greutati in a face reparatii datorita faptului ca proprietarii apartamentelor de la etajul 9 unde se afla si aceasta terasa nu le convine sa fie deranjati din cauza lucrarilor .. trecerea facandu-se prin locuinta lor..#-o
Daca dumneavoastra nu vreti, nu putet sa reparati sau sunteti plecat de acasa 2-3 ani, oare apa nu se infiltreaza la apartamentele de sub dumneavoastra!?
Cu siguranta ca asa se poate intampla.
Ori acelasi lucru se intampla la orice bloc cand se degradeaza terasele de la ultimul nivel chiar daca sunt necirculabie, daca le foloseste cineva sau nu le foloseste.
Am facut acest rationament pentru a explica presedintelui asociatiei ca terasa de deasupra dumneavoastra este o suprafata comuna a blocului. Fiind o suprafata comuna, asa cum reiese chiar din primele articole din legea 230/2007 si HG 1588/2007, este obligatia conducerii asociatiei de proprietari sa o intretina in buna stare, sa o repare prin contributia tuturor proprietarilor conform cotei parti de proprietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparație terasã / cine plãtește? gimli gimli Este vorba de o terasă la ultimul etaj (et8) al unui bloc vechi. Deasupra terasei este cerul liber, iar pardoleala terasei este și plafonul unui ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis mansarda bloc cristian82 cristian82 Buna ziua, acum aproximativ un an ne-am mutat in apartamentul situat la mansarda unui bloc cu 6 etaje. Blocul este o constructie din anii \'90, iar ... (vezi toată discuția)
Administratorul refuza accesul pe terasa pentru reparatii pluviala Anca_gabi Anca_gabi Buna ziua, Am cumparat de curand un apartament la etajul 4/4 in sectorul 3. In urma cu cateva zile pluviala a pocnit de la ploi deasupra apartamentului meu. ... (vezi toată discuția)