avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare cota indiviza mostenire-MULTUMESC
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare cota indiviza mostenire-MULTUMESC

Buna ziua.As dori sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: Mama mea are o cota de 1/2 din mostenirea de la parintii sai, adica 1/2 din teren 500 m si locuinta situata pe terenul mentionat.Mama doreste sa imi vanda/ doneze partea de mostenire. Intelegerea cu sora ei este ca mamei sa ii ramana casa si o parte din teren si sorei sale restul de teren. mentionez ca locuinta construita 60m, este la limita terenului, deci ramane spatiu pentru inca o constructie pe bucata de teren care ii va reveni sorei mamei.
care sunt pasii in atingerea acestui scop?
la cadastru i s-a spus ca pentru a putea construi pe ambele bucati de teren fiecare mostenitor trebuie sa aiba o parcela de 300m.
i s-a sugerat sa faca act de vanzare-cumparare intre mama si mine pe cota 1/2 indiviza din mostenire, apoi cadastru la total, apoi cadastru la bucata noastra.
este solutia corecta si cea mai buna?
nu ar trebui ca inainte sa vanda sa stie exact care este partea fizica din mostenire care ii revine?
Va multumesc anticipat si astept raspunsul Dvs. de specialitate.
Cel mai recent răspuns: cristeo , utilizator 12:02, 18 Ianuarie 2008
Ca sa nu fie probleme pentru viitor cu matusa dv. si mostenitorii ei, ar fi mai bine sa dezbateti mostenirea si sa faceti iesirea din indiviziunii la notar, da. Apoi transferul de proprietate.

Dar vanzarea o faceti pe bune, pe bani, cu dovada de plata? Caci daca mai aveti frati, surori pot fi probleme... Iar daca nu aveti si nici nu veti mai avea:-/, donatia e mai putin costisitoare...

Apoi depinde si de teren si dispozitiile locale privitoare la constructii, adica poate daca impartiti in doua terenul iesirea la drum public se micsoreaza, poate veti obtine greu autorizatie de construire, in functie de POT etc... Uneori e avantajos sa construiti si apoi sa impartiti... Trebuie sa fiti atenti sa nu faceti vreun act si sa nu mai puteti da inapoi.
Multumesc foarte mult pentru raspuns. da, contractul de vanzare -cumparare va fi facut la notar, desi nu ii voi da mamei nici un ban.mai am doi frati si am si un bebe si vreau sa evit orice posibile complicatii pe viitor. stiu ca donatia costa mai putin, dar am inteles ca poate fi atacata.exista o valoare minima admisa pentru proprietate la vanzarea la notariat?cine o stabileste?
Aveti dreptate, dupa impartirea terenului, deschiderea ramane de 10 m. noi vrem sa consolidam casa veche care este la limita de hotar.
nu inteleg de ce la cadastru i s-a spus mamei ca intai trebuie facut actul de vanzare pentru cota indiviza apoi cadastrul. pe intreg , apoi cadastrul pe partea noastra.
cum se poate face iesirea din indiviziune? ce acte sunt necesare?
cum ma pot asigura ca pot face modificari la casa veche inainte de a face orice demers. suntem presati de timp si trebuie sa gasim urgent cea mai buna solutie astfel incat sa putem locui acolo din aceasta vara.
MULTUMESC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil cu cota indiviza am un certificat de mostenitor ... Filia Filia Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de mostenitor unde suntem trecuti doi frati cu drept de proprietate, cota indiviza 11/16 din casa aflata pe ... (vezi toată discuția)
Mama dorește să am grijă de ea și să rămân în casa părintească. doresc să îmi despăgubesc cei trei frați, dar unul dintre ei nu acceptă bani pentru partea lui, cum îl pot obliga? Desy99 Desy99 Suntem 4 frati si mama. Tatal a murit acu 10 ani. Avem fiecare certoficat de mostenitor cu cota din casa ce ne revine fiecaruia. Acum mama vrea sa raman eu in ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui imobil aflat in indiviziune ancristida ancristida Buna ziua, as dori sa stiu procedura in acest caz. Mai exact, se poate vinde un imobil aflat in proprietatea indiviza a 2 mostenitori? Nu mai trebuie facuta ... (vezi toată discuția)