avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama dorește să am grijă de ea și să rămân în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama dorește să am grijă de ea și să rămân în casa părintească. Doresc să îmi despăgubesc cei trei frați, dar unul dintre ei nu acceptă bani pentru partea lui, cum îl pot obliga?

Suntem 4 frati si mama. Tatal a murit acu 10 ani. Avem fiecare certoficat de mostenitor cu cota din casa ce ne revine fiecaruia. Acum mama vrea sa raman eu in casa dupa moartea ei, si sa am acum grija de ea. Am vb cu fratii mei, sa evaluam casa, si sa le dau bani pt partea lor. Doi sunt de acord al treilea nu vrea nici bani, nici sa ramana el, se incapataneaza sa ramana casa asa la toti dupa moartea mamei. Intrebare: daca am partea celor 2 frati si a mamei, il pot obliga sa accepte bani pt partea lui? Nu o vreau degeaba. Legea il obliga fiind in minoritate sa accepte banii? Sau isi poate tine bucatica lui cat vrea? Sper ca am explicat bine.
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: marianliviuh , utilizator 21:05, 29 Octombrie 2018
Daca va referiti la mostenirea dupa mama dvs. nu se poate face acest act decat dupa decesul mamei dvs.
Acum cand mama este in viata, vrea sa stie cine va ramane in casa ca nu cumva casa sa se vanda dupa moartea ei. Sa imi faca un contract pentru partea ce o are ea. Conform succesiunii dupa tata mama detine 5/8 si noi cate 1/8 cota din casa. Eu vreau sa evaluez casa, si sa impart pretul la 4 egal, nu doar partea dupa tata ci intreaga proprietate. Apoi dupa moartea mamei sa nu mai trebuiasca facute alte acte. Doar ca unul din frati nu vrea nici bani nici o intelegere.

Acum cand mama este in viata, vrea sa stie cine va ramane in casa. Sa imi faca un contract pentru partea ce o are ea, ca mostenire dupa tata. Si pentru partile ce le detinem noi dupa tata, sa dau bani fratilor. Asta vreau sa fac.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2018
trandafir2, moderator
Poate face testament.
Sa meargă la notar.
O.sa.ii explice în 5 minute ce poate si ce nu poate...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu îl puteți obliga pe fratele dvs să vândă.
Iar testamentul nu va ajuta la nimic. Nu este act de proprietate, astfel încât la decesul mamei va trebui dezbătută succesiunea, unde va fi obligatorie prezenta tuturor moștenitorilor.
Mama sa va faca o donație sau un contract de întreținere pe cota de 5/8, cotele fraților le cumpărați (atentie insa, ca vor fi bunuri comune cu soția dvs), urmând ca în final să rămâneți în indiviziune cu fratele care nu e de acord, cota dvs fiind mai mare.
După decesul mamei, va adresați instanței pentru ieșirea din indiviziune (partajul) și atribuirea întregului imobil dvs, cu obligația de a achita fratelui o sulta pentru partea lui.
Eu nu am nici o problema sa ii dau bani pt partea lui, doar ca el pt anumite orgolii sa le zic asa nu vrea. Deci sa inteleg ca intr-un final dupa moartea mamei, eu avand cota mai mare el este obligat sa accepte banii pt acea parte, sau la randul lui sa imi dea el mie bani si sa ramana el cu toata casa. Nu va putea la nesfarsit sa tina bucata care i se cuvine asa.

Alte discuții în legătură

Mostenire - succesiune AlexA00 AlexA00 Parintii mei au achizitionat, cu contact vanzare cumparare, un apartament, ulterior au facut un act notarial (testament) prin care isi doneaza reciproc toate ... (vezi toată discuția)
Impartire mostenire emy_g emy_g Buna ziua!Mama mea are 80 de ani si 2 copii,pe mine si fratele meu.Aceasta vrea sa -si imaparta averea inainte de a muri.Are o casa si niste bani in ... (vezi toată discuția)
Renunțare la mostenire flori2009 flori2009 Bună! Am nevoie de o lămurire legata de situația urmatoare: Mama mea deține, împreună cu fratele ei (vitreg) un imobil, moștenire de la părinți. Mamei ... (vezi toată discuția)