avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire - Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire - Succesiune

Parintii mei au achizitionat, cu contact vanzare cumparare, un apartament, ulterior au facut un act notarial (testament) prin care isi doneaza reciproc toate drepturile de proprietate unul altuia in caz de deces. Mentionez ca ambii sunt la a doua casnicie (tata vitreg).
Mama a decedat, eu impreuna cu fratii mei mai avem drepturi succesorale dupa acest deces daca a fost facut acel testament?
Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 30 Iunie 2019
AlexA00, utilizator
Da. Sunteți moștenitori rezervatari si puteti solicita reductiunea testamentului cu 3/8.
Este hotărârea dvs. În orice caz, când se va dezbate succesiunea după mama, veti fi chemați și dvs.
Buna seara,
DA! sunteti mostenitor rezervatar si aveti dreptul la cota rezervata.
Nu putea dispune decat de cotitatea disponibila.
Dumneavoastra aveti calitatea de mostenitor rezervatar.

Va puteti adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive ( a donatiei ), in limita cotei de 3/ 8.

Succesiunile sunt deschise prin moarte.

De la momentul decesului, in termen de 3 ani, va puteti adresa instantei de judecata( judecatoria in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului ) , in vederea reductiunii liberalitatii excesive.

Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc mult de raspuns.

Sotul mamei mele decedate a depus, prin intermeiniul unui avocat, un dosar cu acte, la judecatorie (acele acte le-am primit prin posta), ce reprezinta drepturile de proprietate si o declaratie prin care spune ca este unicul proprietar. Mai sunt instiintat ca am dreptul sa depun alte documente in termen de 25 de zile. Daca nu depun el va fi declarat unicul mostenitor si se va judeca in lipsa noastra. Nu am ce acte sa mai depun, acelea sunt titlurile de propritati (apartament, casa la tara, loc de veci si testamentul de donatie facut intrei ei)
Ce trebuie sa fac?
Daca am dreptul la o cata parte in urma succesiunii si nu vreau sa instrainez sau sa fiu despagubit, financiar, pot pastra acea cota care mi se cuvine cu titlul de proprietate (exemplu 1/8)?

Multumesc mult de ajutor!
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2019
AlexA00, utilizator
Depinde ce anume va doriți! Puteți păstra cota parte, doar ca nimeni nu poate fi obligat sa rămână intr o stare de coproprietate! Adică Partajul este inevitabil . Sau dacă toate părțile se înțeleg pot rămâne in acea stare de coproprietate.
Ideal ar fi sa Ba angajați un avocat care sa va reprezinte in procesul deschis de tatăl Dvs

Alte discuții în legătură

Vreau sa-mi vand cota Cristina12 Cristina12 Buna ziua.Impreuna cu o persoana care nu este nici un fel de ruda cu mine,detin o locuinta,fiecare avand cota 1/2. Intrebarea mea ar fi daca as putea sa-i fac ... (vezi toată discuția)
Testament grazzia grazzia Buna ziua! Daca eu sunt fata din prima casatorie a mamei mele (mama mea fiind in viata) si mi-a facut un testament (cum ca imi lasa mie toate bunurile) ... (vezi toată discuția)
Donatie, atacare nicolaebalta nicolaebalta Buna ziua. As avea urmatoarea intrebare: in cazul existentei a 2 coproprietari (tata-fiu), in urma succesiunii facute dupa decesul sotiei/mamei, unul din ei ... (vezi toată discuția)