avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie, atacare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie, atacare

Buna ziua.

As avea urmatoarea intrebare: in cazul existentei a 2 coproprietari (tata-fiu), in urma succesiunii facute dupa decesul sotiei/mamei, unul din ei sa poata dona sau lasa prin testament partea sa unei terte persoane ? Daca da, actul poate fi contestat de mostenitorul legal unic ?
Va multumesc.

Nicolae Balta
Oricare dintre cei doi poate dona partea sa , insa va incalca rezerva succesorala a celuilalt, astfel ca , actul poate fi anulat. SE poate vinde cota fiecaruia, act ce va fi irevocabil.
Cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi transmisa catre un tert , cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.

Liberatile excesive pot desfiintate de catre instanta de judecata, prin actiune in reductiune.




SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1095
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.
(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.
(3) Excepţia de reducţiune este imprescriptibilă extinctiv.




SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1094
Căile de realizare a reducţiunii
(1) Reducţiunea liberalităţilor excesive se poate realiza prin buna învoială a celor interesaţi.
(2) În lipsa unei asemenea învoieli, reducţiunea poate fi invocată în faţa instanţei de judecată pe cale de excepţie sau pe cale de acţiune, după caz.
(3) În cazul pluralităţii de moştenitori rezervatari, reducţiunea operează numai în limita cotei de rezervă cuvenite celui care a cerut-o şi profită numai acestuia.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor - valabilitate testament nelu95 nelu95 Buna seara... Străbunica mea vrea sa îmi lase moștenire prin un testament toată averea ei, nu mai ca după moartea strabunicului nu a făcut partajare ... (vezi toată discuția)
Donatie proprietate Monyduma Monyduma Buna ziua.As dori sa va intreb daca se poate ceva, socrii mei au donat casa fiului lor acum 5 ani.Socrul a decedat acum 4 luni, numai ca acum fetele lor , ca ... (vezi toată discuția)
Donatii gaby di biasi gaby di biasi Buna ziua!Se poate face donatie pt un imobil unui fiu fara prezenta si acordul celuilalt?Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)