Buna ziua.As dori sa va intreb daca se poate ceva, socrii mei au donat casa fiului lor acum 5 ani.Socrul a decedat acum 4 luni, numai ca acum fetele lor , ca mai au si 2 fete zice ca lor nu le.a dat nimic.Socrii cand au trecut casa pe sot au zis ca noi nu mai avem treaba cu fetele.Va rog sa imi spuneti ce este de facut, poate soacra sa le mai dea acum ceva din casa?
Dacă donația a fost făcută de către ambii proprietari ai imobilului, respectiv socrii dvs, at soacra nu ar avea ce sa le dea din acel imobil fetelor sale. Dacă însă doar socrul a donat partea sa din imobil sunt alte discuții. Oricum cumnatele dvs pot ataca actul de donație.
Liberatile excesive( donatiile si legatele ) pot desfiintate de catre instanta de judecata, prin actiune in reductiune.
Actiunea in reductiune poate fi promovata de catre cumnata dumneavoastra.
Actiunea in vederea reductiunii liberalitatii excesive, care lezeaza rezerva succesorala a cumnatei dumneavoastra , poate fi promovata in termen de trei ani de la data decesului tatalui dumneavoastra sau in termen de trei ani de zile de la data cand a luat la cunostinta de perfectarea contractului , respectand data deschiderii succesiunii prin moarte.
SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1095
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.
(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.
(3) Excepţia de reducţiune este imprescriptibilă extinctiv.
SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1094
Căile de realizare a reducţiunii
(1) Reducţiunea liberalităţilor excesive se poate realiza prin buna învoială a celor interesaţi.
(2) În lipsa unei asemenea învoieli, reducţiunea poate fi invocată în faţa instanţei de judecată pe cale de excepţie sau pe cale de acţiune, după caz.
(3) În cazul pluralităţii de moştenitori rezervatari, reducţiunea operează numai în limita cotei de rezervă cuvenite celui care a cerut-o şi profită numai acestuia.