avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatii

Buna ziua!Se poate face donatie pt un imobil unui fiu fara prezenta si acordul celuilalt?Multumesc anticipat!
Da, se poate. Numai ca la moartea celui care doneaza, celalalt fiu poate cere anularea donatiei.
Se poate face dar, donatia facuta in defavoarea unui mostenitor rezervatar,este supusa reductiunii conform art.1.092 Noul Cod Civil fiind socotita o liberalitate, in masura in care incalca rezerva succesorala.
Liberatile excesive( donatiile si legatele ) pot desfiintate de catre instanta de judecata, prin actiune in reductiune.

Actiunea in reductiune poate fi promovata de catre fratele dumneavoastra.

Actiunea in vederea reductiunii liberalitatii excesive, care lezeaza rezerva succesorala a fratelui dumneavoastra , poate fi promovata in termen de trei ani de la data decesului tatalui dumneavoastra sau in termen de trei ani de zile de la data cand a luat la cunostinta de perfectarea contractului , respectand data deschiderii succesiunii prin moarte.


SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1095
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.
(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.
(3) Excepţia de reducţiune este imprescriptibilă extinctiv.




SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1094
Căile de realizare a reducţiunii
(1) Reducţiunea liberalităţilor excesive se poate realiza prin buna învoială a celor interesaţi.
(2) În lipsa unei asemenea învoieli, reducţiunea poate fi invocată în faţa instanţei de judecată pe cale de excepţie sau pe cale de acţiune, după caz.
(3) În cazul pluralităţii de moştenitori rezervatari, reducţiunea operează numai în limita cotei de rezervă cuvenite celui care a cerut-o şi profită numai acestuia.




Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie proprietate Monyduma Monyduma Buna ziua.As dori sa va intreb daca se poate ceva, socrii mei au donat casa fiului lor acum 5 ani.Socrul a decedat acum 4 luni, numai ca acum fetele lor , ca ... (vezi toată discuția)
Donatie sau testament? aselajusto aselajusto buna , am un apartament lasat de la parinti mei care ,inca traiesc nu am bani sa fac intabulare sau contract de vanzare cumparare , cum as putea sa procedez ... (vezi toată discuția)
Contractul de donatie poate fi atacat? degetel2013 degetel2013 In 1994 a murit mama, iar in certificatul de mostenire din 1996 tatal meu mosteneste intreaga masa succesorala; eu si sora mea suntem straini de succesiune ... (vezi toată discuția)