avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contractul de donatie poate fi atacat?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contractul de donatie poate fi atacat?

In 1994 a murit mama, iar in certificatul de mostenire din 1996 tatal meu mosteneste intreaga masa succesorala; eu si sora mea suntem straini de succesiune prin neacceptare conf art. 700 Cod Civil. In 1996 tatal meu (care are doi copii) ii doneaza unui nepot printr-un contract de donatie un imobil si niste terenuri. De atunci nepotul a platit impozitul in fiecare an pe imobil si terenuri si ma lasat sa stau in imobil fara nici o problema( eu platesc decat curentul, apa, gunoi). Acu vreo 2 ani a facut si cadastru la imobil. Sunt sanse sa recastig imobilul? Uzucapiune? Sau dau bani la avocat degeaba?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:23, 28 Mai 2013
Liberatile excesive pot desfiintate de catre instanta de judecata, prin actiune in reductiune.

Actiunea in reductiune poate fi promovata de dumneavoastra, in calitate de mostenitor rezervatar , sau de catre sora dumneavoastra.

Actiunea in vederea reductiunii liberalitatii excesive, care lezeaza rezerva succesorala a dumneavoastra, poate fi promovata in termen de trei ani de la data decesului tatalui dumneavoastra sau in termen de trei ani de zile de la data cand ati luat la cunostinta de perfectarea contractului de donatie , respectand data deschiderii succesiunii prin moarte.


SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1095
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.
(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.
(3) Excepţia de reducţiune este imprescriptibilă extinctiv.




SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1094
Căile de realizare a reducţiunii
(1) Reducţiunea liberalităţilor excesive se poate realiza prin buna învoială a celor interesaţi.
(2) În lipsa unei asemenea învoieli, reducţiunea poate fi invocată în faţa instanţei de judecată pe cale de excepţie sau pe cale de acţiune, după caz.
(3) În cazul pluralităţii de moştenitori rezervatari, reducţiunea operează numai în limita cotei de rezervă cuvenite celui care a cerut-o şi profită numai acestuia.

Daţi banii degeaba.

Eventual, după decesul tatălui, puteţi invoca încălcarea rezervei succesorale. Pînă atunci, nicio şansă. Nici măcar cu uzucapiunea, dumneavoastră fiind un simplu detentor precar şi nu un veritabil posesor.

O şansă ar mai fi, legată de forma actului de donaţie. Dacă actul nu este în formă autentică, donaţia este lovită de nulitate absolută. Dar, din cîte spuneţi (referitor la faptul că nepotul ar fi întabulat terenul şi casa pe numele lui), mă îndoiesc de faptul că actul nu ar fi fost autentic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatii gaby di biasi gaby di biasi Buna ziua!Se poate face donatie pt un imobil unui fiu fara prezenta si acordul celuilalt?Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Donatie sau testament? aselajusto aselajusto buna , am un apartament lasat de la parinti mei care ,inca traiesc nu am bani sa fac intabulare sau contract de vanzare cumparare , cum as putea sa procedez ... (vezi toată discuția)
Cota succesorala Costi2017 Costi2017 Buna seara, Tatal meu,detine un apartament proprietate personala,o casa batraneasca si un teren intravilan aferent acesteia,plus un teren extravilan (in ... (vezi toată discuția)