avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota succesorala

Buna seara,
Tatal meu,detine un apartament proprietate personala,o casa batraneasca si un teren intravilan aferent acesteia,plus un teren extravilan (in camp).
Totodata,mosteneste 1/2 dintr-un imobil (casa + teren) - care au apartinut surorii sale.
(mama decedata. suntem 5 frati)
In cazul in care,tatal meu doreste sa faca testament in favoarea unuia dintre copii,doar pentru cota sa din mostenirea de la sora sa,ar fi o problema cu cota succesorala a celorlati copii ai sai ?
S-ar afecta rezerva succesorala ?
In acest caz,care ar fi rezerva succesorala ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Costi2017 , utilizator 08:32, 26 Aprilie 2017
Nu. Un astfel de testament nu ar incalca rezerva succesorala.
Dar de ce ati face asa ceva,cand se poate ca tatal sa instraineze cota din timpul vietii, printr-un contract de donatie,de exemplu ? Asa, nu o sa mai dezbateti succesiunea pentru acei 1/2, caci testamentul nu este act de proprietate. V-ati complica fara sens.
Rezerva succesorala este jumatate din cota legala.
De exemplu,sunt 3 copii. Cota legala e de 1/3, iar rezerva e 1/6 pentru fiecare.
Contractul de donatie,echivaleaza cu actul de proprietate ?
Normal.
Actele de proprietate sunt de mai multe feluri.
Contract de vanzare cumparare, de donatie, de intretinere, de renta viagera, sentinta civila, titlu de proprietate, act de partaj, certificat de mostenitor etc etc etc.
Am inteles.
Multumesc.
Liberatile excesive( donatiile si legatele ) pot desfiintate de catre instanta de judecata, prin actiune in reductiune.

Actiunea in reductiune poate fi promovata de catre sora dumneavoastra.

Actiunea in vederea reductiunii liberalitatii excesive, care lezeaza rezerva succesorala a surorii dumneavoastra , poate fi promovata in termen de trei ani de la data decesului tatalui dumneavoastra sau in termen de trei ani de zile de la data cand a luat la cunostinta de perfectarea contractului , respectand data deschiderii succesiunii prin moarte.


SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1095
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.
(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.
(3) Excepţia de reducţiune este imprescriptibilă extinctiv.




SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1094
Căile de realizare a reducţiunii
(1) Reducţiunea liberalităţilor excesive se poate realiza prin buna învoială a celor interesaţi.
(2) În lipsa unei asemenea învoieli, reducţiunea poate fi invocată în faţa instanţei de judecată pe cale de excepţie sau pe cale de acţiune, după caz.
(3) În cazul pluralităţii de moştenitori rezervatari, reducţiunea operează numai în limita cotei de rezervă cuvenite celui care a cerut-o şi profită numai acestuia.




Succes.

Alte discuții în legătură

Donatie sau testament? aselajusto aselajusto buna , am un apartament lasat de la parinti mei care ,inca traiesc nu am bani sa fac intabulare sau contract de vanzare cumparare , cum as putea sa procedez ... (vezi toată discuția)
Testament Criys Criys Am tot citit articolele depsre testament insa nu am gasit ceva clar scris. Cand se citeste un testament la notar si se fac inscrisurile pentru cota fiecarui ... (vezi toată discuția)
Contractul de donatie poate fi atacat? degetel2013 degetel2013 In 1994 a murit mama, iar in certificatul de mostenire din 1996 tatal meu mosteneste intreaga masa succesorala; eu si sora mea suntem straini de succesiune ... (vezi toată discuția)