avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Am tot citit articolele depsre testament insa nu am gasit ceva clar scris. Cand se citeste un testament la notar si se fac inscrisurile pentru cota fiecarui mostenitor - nu trebuie chemati toti mostenitorii, indiferent daca au fost sau nu trecuti in acel testament pentru a putea lua la cunostiinta si eventual pentru a-l ataca daca nu sunt de acord ca nu au fost trecuti in testament?

Multumesc frumos
Daca sunt mostenitori legali ai defunctului acestia trebuie informatii de existenta unui testament in vederea acceptarii sau in eventualitatea unei contestatii la testament care se va face la instanta de judecata. In opinia mea, in acest caz vorbim doar despre mostenitorii rezervatari (cei care pot contesta testamentul).
E vorba de bunicul meu din partea tatalui - tata care si el a decedat anterior si nu are alti mostenitori decat coppii, nepotii. Nu am fost nitificata de acest testament si nici macar ca a decedat de familia din partea tatalui
Luati legatura cu un avocat care va poate sfatui mai bine si care poate avea toate actele necesare.

Puteti cere in instanta reductiunea testamentului pentru cota care ar fi fost a tatalui dvs.

Art. 1.095. Termenul de prescriptie . (1) Dreptul la actiunea in reductiune a liberalitatilor excesive se prescrie in termen de 3 ani de la data deschiderii mostenirii sau, dupa caz, de la data la care mostenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formeaza obiectul liberalitatilor.
(2) In cazul liberalitatilor excesive a caror existenta nu a fost cunoscuta de mostenitorii rezervatari, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand au cunoscut existenta acestora si caracterul lor excesiv.
(3) Exceptia de reductiune este imprescriptibila extinctiv.

Art. 965

Noţiune

Prin reprezentare succesorală, un moştenitor legal de un grad mai îndepărtat, numit reprezentant, urcă, în virtutea legii, în drepturile ascendentului său, numit reprezentat, pentru a culege partea din moştenire ce i s-ar fi cuvenit acestuia dacă nu ar fi fost nedemn faţă de defunct sau decedat la data deschiderii moştenirii.
Multumesc
Liberatile excesive( donatiile si legatele ) pot desfiintate de catre instanta de judecata, prin actiune in reductiune.


Actiunea in reductiune poate fi promovata de catre dumneavoastra.

Actiunea in vederea reductiunii liberalitatii excesive, care lezeaza rezerva succesorala a dumneavoastra , poate fi promovata in termen de trei ani de la data decesului tatalui dumneavoastra sau in termen de trei ani de zile de la data cand ati luat la cunostinta de perfectarea contractului , respectand data deschiderii succesiunii prin moarte.


SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1095
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.
(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.
(3) Excepţia de reducţiune este imprescriptibilă extinctiv.




SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1094
Căile de realizare a reducţiunii
(1) Reducţiunea liberalităţilor excesive se poate realiza prin buna învoială a celor interesaţi.
(2) În lipsa unei asemenea învoieli, reducţiunea poate fi invocată în faţa instanţei de judecată pe cale de excepţie sau pe cale de acţiune, după caz.
(3) În cazul pluralităţii de moştenitori rezervatari, reducţiunea operează numai în limita cotei de rezervă cuvenite celui care a cerut-o şi profită numai acestuia.




Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatii gaby di biasi gaby di biasi Buna ziua!Se poate face donatie pt un imobil unui fiu fara prezenta si acordul celuilalt?Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Ajutor - valabilitate testament nelu95 nelu95 Buna seara... Străbunica mea vrea sa îmi lase moștenire prin un testament toată averea ei, nu mai ca după moartea strabunicului nu a făcut partajare ... (vezi toată discuția)
Donatie proprietate Monyduma Monyduma Buna ziua.As dori sa va intreb daca se poate ceva, socrii mei au donat casa fiului lor acum 5 ani.Socrul a decedat acum 4 luni, numai ca acum fetele lor , ca ... (vezi toată discuția)