avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire - Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire - Succesiune

Parintii mei au achizitionat, cu contact vanzare cumparare, un apartament, ulterior au facut un act notarial (testament) prin care isi doneaza reciproc toate drepturile de proprietate unul altuia in caz de deces. Mentionez ca ambii sunt la a doua casnicie (tata vitreg).
Mama a decedat, eu impreuna cu fratii mei mai avem drepturi succesorale dupa acest deces daca a fost facut acel testament?
Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 30 Iunie 2019
AlexA00, utilizator
Conform Art. 1036 din Codul Civil
Testamentul reciproc
Sub sancţiunea nulităţii absolute a testamentului, două sau mai multe persoane nu pot dispune, prin acelaşi testament, una în favoarea celeilalte sau în favoarea unui terţ.

Prin urmare, trebuie ceruta nulitatea testamentului iar dumneavoastra si fratii dvs. aveti dreptul la o cota de 3/4 din averea mamei.
Cu stima,
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2019
Bogdan Costache, Avocat
Nu cred ca au facut un singur testament , ci fiecare a facut cate unul. Nu aveau cum altfel, cat l-au facut la notar.
Puteti culege doar rezerva. Mergeti la un avocat
Daca nu va intelegeti cu tatal vitreg, veti primi o sulta pt cota dvs, ca vreti sau nu vreti. Nu poate fi obligat sa ramana in stare de indiviziune daca nu vrea.
Îmi pot pastra cota de 1/8, fara să fiu obligat să primesc despăgubire? Eu nu vreau despăgubire, vreau să rămân cu cota mea.

Mulțumesc

gi-jane2 a scris:

Nu cred ca au facut un singur testament , ci fiecare a facut cate unul. Nu aveau cum altfel, cat l-au facut la notar.
Daca nu va intelegeti cu tatal vitreg, veti primi o sulta pt cota dvs, ca vreti sau nu vreti. Nu poate fi obligat sa ramana in stare de indiviziune daca nu vrea.

Nu, pentru ca nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune. Deci sotul poate solicita oricand partajul.
asta incerc sa va zic, ca vreti degeaba, conteaza si ce vrea coproprietarul. Oricum, pana sa ajungeti in faza de coproprietar, mai aveti, deocamdata nu aveti nimic, nici cota aia.

AlexA00 a scris:

Îmi pot pastra cota de 1/8, fara să fiu obligat să primesc despăgubire? Eu nu vreau despăgubire, vreau să rămân cu cota mea.

Mulțumesc

gi-jane2 a scris:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa-mi vand cota Cristina12 Cristina12 Buna ziua.Impreuna cu o persoana care nu este nici un fel de ruda cu mine,detin o locuinta,fiecare avand cota 1/2. Intrebarea mea ar fi daca as putea sa-i fac ... (vezi toată discuția)
Testament grazzia grazzia Buna ziua! Daca eu sunt fata din prima casatorie a mamei mele (mama mea fiind in viata) si mi-a facut un testament (cum ca imi lasa mie toate bunurile) ... (vezi toată discuția)
Donatie, atacare nicolaebalta nicolaebalta Buna ziua. As avea urmatoarea intrebare: in cazul existentei a 2 coproprietari (tata-fiu), in urma succesiunii facute dupa decesul sotiei/mamei, unul din ei ... (vezi toată discuția)