avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartire mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartire mostenire

Buna ziua!Mama mea are 80 de ani si 2 copii,pe mine si fratele meu.Aceasta vrea sa -si imaparta averea inainte de a muri.Are o casa si niste bani in banca.Fratele meu a locuit impreuna cu familia lui toata viata in casa mamei mele,fara a contribui cu nimic la valoarea acesteia.Mama vrea sa ii lase lui casa si mie sa imi dea banii din banca.Mentionez ca,casa ar valora cca 1 miliard jumate,iar contul din banca ,contine vreo 500 milioane lei vechi.Eu as vrea sa stiu daca dupa moartea mamei mele casa se va imparti in mod egal.Suntem obligati sa vindem casa si sa impartim banii chiar daca fratele meu locuieste acolo si este impotriva vinderii acesteia?Sau daca vrea sa ramana acolo ,este el obligat sa-mi plateasca contravaloarea jumatatii casei?Daca nu este obligat,as accepta acuma banii din banca ai mamei mele si sa ramana el cu casa,daca nu se poate altfel.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 15:04, 26 Ianuarie 2012
Daca mama dvs nu face din timpul vietii dansei o imparteala de ascendent fie in forma de donatie, avand efecte imediate, caci este un act intre vii, sau prin testament , efectele acestuia producandu se dupa decesul dnasei, la moartea ei fara intocmirea acestor acte se va dezbate succesiunea legal. Si cotele ar fi 1/2 pentru fiecare copil al ammei dvs. Adica dvs 1/2 , fratele 1/2 din casa, bani si ce alte bunuri ar mai avea mama dvs si s ar gasi la decesul dansei. Chira daca fratele sta in casa mamei asta nu inseamna ca este proprietarul casei din moment ce mama nu i afcut niciun act. Daca veti dezbate succesiunea legal, conform cotelor, la partaj fie fratele va va da o sulta in schimbul cotei dvs de 1/2 din casa, fie in caz de neintelegere se va dispune vanzarea bunului si banii se vor imparti conform cotelor de mostenire.
buna ziua .
obligat nu are cum sa fie fratele dvs., sa va dea contravaloarea jumatatii din casa , daca mama dvs. ii lasa prin act legal toata casa dansului .
in calitate de mostenitor rezervatar dvs. veti putea ulterior decesului mamei dvs. sa atacati in instanta actului incheiat intre mama si fratele dvs.
dar asta presupune un proces de durata si costuri .
daca mama dvs. incheie un contract de intretinere cu fratele dvs., nu veti avea sanse in isntanta sa anulati acel act.
daca insa incheie un contract de vanzare-cumparare cu dansul, va trebuie sa faceti dovada ca fratele dvs. nu i-a platit vanzatoarei contravaloarea imobilului, in sensul ca ar fi vorba in fapt de o donatie deghizata .
incercati sa vb cu dansa ca pe langa acel cont din banca sa va lase si dvs. si alte bunuri de valoare, cum ar fii: bijuterii de familie, tablouri , etc.
Legea interzice pactele asupra unor mosteniri viitoare. Totusi, mama printr-un testament ar putea stipula ca fratele dvs. sa primeasca casa iar dvs. sa primiti banii din cont si astfel nu ar fi incalcata rezerva succesorala a dvs, care este de 1/2 din cota pe care ati fi avut-o, adica din 2 miliarde, 1 miliard ar fi cota dvs. iar rezerva de 500 milioane.

Toate astea s-ar intampla dupa decesul mamei daca ea lasa un testament.

In cazul in care nu lasa un testament sau contract de v-c, totul se va putea imparti in doua. Fratele putand ramane cu casa dar va fi obligat sa va plateasca o sulta in valoare de 1/2 din valoarea casei la acel moment.
Dar daca fratele meu nu accepta sa imi plateasca contravaloarea partii mele,nu vom fi obligati sa impartim casa in sensul in care ar trebui sa locuim acolo amandoi?
In cazul in care va avea loc succesiunea legala si fiecare frate va primi 1/2 din casa, imobilul va putea fi vandut la licitatie publica sau orice altceva decid mostenitorii
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire MIK.MIK MIK.MIK Buna seara.AS dori niste informatii,va rog. Sintem o familie cu patru copii.Eu sint cea mai mica dintre ei. parintii mei cind sau casatorit au construit ... (vezi toată discuția)
Testament..... stefa.stefa stefa.stefa suntem 2 surori.tata vrea sa lase testament.detine o casa cu 2 camere,o anexa cu o camera si o bucatarie,o dacie veche,gradina....precizez ca doar anexa nu ... (vezi toată discuția)
Mostenire ernesto ernesto buna ziua! suntem patru frati , tatal a decedat an urma cu zece ani iar atrebarea mea este urmatoarea: poate mama noastra sa lase mostenire la un singur copil ... (vezi toată discuția)