Intelegem ca mama a decedat sau ce s-a intamplat cu ea?
Presupunand ca proprietar este tatal dvs. pe tot, dvs. si sora ati avea drept fiecare la jumatate. Amandoua, in calitate de mostenitori rezervatari, aveti posibilitatea sa atacati orice act ( donatie, testament) care va incalca rezerva succesorala.
Daca cota in care intra casa depaseste cotitatea disponibila puteti sa atacati testamentul si sa va recuperati partea dvs.
Dar, de ce atata tevatura? sa nu lase nici un testament, si dupa decesul lui sa impartiti in mod egal tot. Puteti fi co-proprietari indivizari pe tot, fara probleme sau va impartiti amiabil cum va convine.
in ceea ce priveste situatia juridica a anexei, daca tatal nu are autorizatie de construire pentru aceasta (deci nu are acte de propietate asupra ei) trebuie intentat de tatal dumneavoastra o actiune in constatare a dreptului de proprietate asupara anexei. dupa decesul tatalui puteti intenta dumneavoastra o astfel de actiune. iar apoi, dupa obtinerea hotararii judecatoresti (care va reprezenta actul de proprietate pentru anexa) puteti intabula aceasta constructie.
in ceea ce priveste testamentul, prin care tatal lasa gradina si anexa unui copil iar casa altui copil, acesta va fi valabil. singura problema ce s-ar ivi este atunci cand valoarea casei este cu mult mai mare decat valoarea gradinii+anexa, adica atunci cand s-ar incalca rezerva dumneavoastra succesorala.
un exemplu, ca sa intelegeti mai usor: se vor evalua toate bunurile
casa in valoare de 2 miliarde (sa spunem ca are f multe imbunatatiri)
terenul in valoare de 100 de milionane
anexa in valoare de 100 de milioane
deci masa succesoaratla este in valoare de 2.200.000.000
dumneavoastra aveti dreptul la rezerva succesoarala care este de 1/3 din succesiune, deci dumneavoastra nu puteti lua din mostenire mai putin de 1/3 din 2.200.000.000 lei= aprox 733 de milioane. Deci in situatia unui partaj, veti obtine garadina +anexa (200 milioane) plus o cota parte din casa sau echivalentul banesc a acestei cote de 533 de mil.
aceasta este ipoteza in care mama dumneavoastra nu vine si ea la mostenire, iar dumneavoastra nu mai aveti frati sau surori.
deci,tata cu amma sunt divortatai de mai bine de 10ani,mama nu a cerut partaj...sa inteleg ca daca lasa prin testamentanexa mie,o pot intabula eu dupa deces?....adevarul e ca eu s sora mea untem ca soarecele si pisica,si tata vrea sa lase toul in ordine....contracte donatie,vanzare cumparare nu are rost sa gaca deoarece bunurile au valoare mica.....casa veche la tara..gradina mica....de aceea vrea sa lase testament sa nu existe certuri intre noi,.va multumesc frumos pt raspunsuri.
Mama nu "cerut" partaj, dar avea dreptul la ceva? bunurile erau comune, achizitionate in timpul casniciei sau erau bunuri proprii, ale tatalui dvs. ( dinainte de casatorie sau mostenite, primite ca donatie)?
Pt ca daca sunt bunuri comune, mama poate solicita partajul oricand, actiunea e imprescriptibila.
Sincer, mai multe probleme veti avea daca face testament. Nu puteti intabula direct pe dvs., trebuie sa moara tatal, apoi dezbateti succesiunea ( pe baza testamentului sau legal). Nici donatia nu va ajuta in nici un fel.
Singura varianta in care sa nu va certati este sa nu faca nimic. Atunci totul se imparte legal 50%-50% si gata.
mama nu a vrut sa ceara partea ei.....erau bunuri obtinute in timpul casatoriei...deci oricand poate sa isi ceara partea?..imi raspundeti va rog foarte frumos la :._daca ea isi cere partea,cm se imparte,fara testament?vreau sa precizez ca,casa are o valoare de maxim 15000euro,anexa cam 4000 euro si gradina 2000 aproximativ.....mie cat imi revine?fara testament.....multumesc....atunci m-am inselat eu credeam k are un termen de cerere a partajului.....