avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament in favoarea mamei vitrege
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament in favoarea mamei vitrege

Mama a murit in 1985 la varsta de 36 ani; am ramas 5 cpiii intre 16 si 7 ani. Mama impreuna cu tata au construit o casa cu doua nivele, parter si etaj 1, pe teritorium mamei mele, inscris in CF pe bunica mamei mele.
La casatorie mama a mai avut ceva paminturi care au fost vandute in 1970-1980 sa se finanteze constructia casei. La moartea mamei mele au ramas din partea mamei mele : casa construita cu curte si o gradina mica-medie ca marime.

In 1994 tata s-a recasatorit si tata cu mama vitrega au locuit impreuna in casa noastra. Nu am facut partaj si dupa ce toti am terminat liceul/colegiul am plecat din casa si am lasat casa si gradina in folosinta tatalui si mamei vitrege ...sa fie pace si bine.

Din parterul casei s-a facut bar( 3 camere si o parte din hol) din profitul caruia numai tata si mama vitrega au beneficiat. Pe o parte din curte s-a construit o cofetarie mica pt sandwich-uri si inghetata, din profitul caruia a beneficiat tata si mama vitrega.
In 16 Feb 2016 a murit tata si am gasit un testament ( ascuns in lucrurile peronale a mamei vitrege) care a fost intocmit in Nov2014 in timp ce tata era sub tratament de chemotherapie de mai bine de 10 luni, testament care spune:
subsemnatul AI , CNP ..., casatorit, stiutor de carte, avand 5( cinci) descendenti in viata , in deplinatatea facultatilor mintale, dispun prin prezentul testament urmatoarele:..las sotiei mele AI nascuta C, CNP ...INTREAGA MEA MEA AVERE MOBILA SI IMOBILA INTELEGAND SA O DESEMNEZ LEGATAR UNIVERSAL, POTRIVIT art 1055 cod civil

Ati putea, va rog frumos sa imi spuneti ce parte ni se cuvine noua, celor 5 copii dupa mama si in urma testamentului ce parte i se cuvine mamei vitrege?

Tata are cont in banca, din care mama deja a mutat ceva bani cateva luni innainte. Banii sunt facuti din bar si cofetarie care sunt pe teritoriul mamei noastre naturale si noi copii nu am cerut chirie.
Noi am lasat pe tata si mama vitrega sa foloseasca toata casa si gradina, sa transforme parterul casei in bar, o parte din curte in cofetarie fara sa le cerem chirie, fara sa le cerem un ban din profit.
Au folosit ei doi totul din 1988 innainte de a se casatori in 1994.
Din garaj, grajd si o anexa aflate in spatle casei, au facut un dormitor cu baie, o bucatarie, o cenrtrala pt caldura si o magazie pt produsele din bar. Constructia exterioara a acestor anexe exista innainte de moartea mamei mele, numai ca acuma s-au mai mutat ceva pereti interiori si au primit o alta utilizare.

Cu mare respect, va rog sa imi spuneti de ce putem, noi copiii beneficia acuma dupa 31 de ani de la moartea mamei noastre si care este partea mamei vitrege care a folosit toata casei si gradina mamei naturale din 1989 fara ca noi sa cerem beneficii.

Tata a cumparat o casa si pamant cam in 2002 care le-a vandut mamei vitrege in acceasi zi cand a facut testamentu,( Nov 2015) cu o suma fictiva de 20.000 lei/Ron. Banii au provenit dupa moartea bunicului din partea lui tata si dupa ce tata a preluat ceva pamant care a apartinut mamaei mele si care l-au luat comunistii.
La cativa ani dupa 1989 la mijlocul anilor 1990 tata a fost chemat de surorile mamei mele si a luat pamantul ce i se cuvenea mamei mele .

Este o perioada limita pana cand noi putem deschide or revoca testamentul?

Aveam o intelegere verbala cu mama vitrega ca ea v-a continua sa locuiasca in casa mamei naturale si a lui tata impreuna cu sora mea si cei 2 copii ai sorei mele care s-au mutat in 2014 cand tata s-a mutat in Spania la sora mea pt tratamnt.
Intelegerea verbala s-a facut in 19 Feb 2016 innainte ca noi copiii sa gasim testamentul.
Dupa gasirea testamentului nu stim ce parte avem noi cei 5 copii,cine ia profitul de la bar, ce drepturi are mama vitrega. La intelegere verbala mama vitrega a ascuns, nu a mentionat nimic ca un testament ar exista.
Barul e pe numele tatalui nostru dar fratele meu e administrator de la infintarea barului.
De bar se ocupa sora mea din 2014 de cand tata a inceput sa mearga regular in Spania pentru tratament; tata si mama vitrega au petercut cam 7-10 luni pe an , in ultimii 2 ani in Spania la sora si fratele meu pt chimotherapie si radiotherapie platite de noi, ca noi nu stiam citi bani au ei in banci( si sunt cam in jur de 40-50.000 Euro). nu stim cum sa aflam cati bani sunt in banci.


Sper ca detaliile date nu sunt prea confuze.

Va multumesc pentru timpul acordat si pentru sfaturile ce vor urma.

Cel mai recent răspuns: Ionita Loredana Avocat , Avocat 14:50, 29 Februarie 2016
Rezerva succesorala a copiilor este de 3/4 daca sunt 3 sau mai multi copii.
Deci va revine trei sferturi (care se vor imparti la 5 copii) din casa, afacere si bani din banca.
Trebuie cerut in instanta reductiunea liberalitatilor excesive si sa anulati testamentul pt aceste 3 sferturi.
Cu imobilul vandut in 2002, ar trebui sa demonstrati intr-o alta actiune ca pretul a fost fictiv si ca de fapt este tot o donatie.
faptul ca decedatul avea domiciliul in Spania, influenteaza lucrurile cu ceva? trebuie sa apelam in Romania in Instanta? Exista o perioada limita ptr a actiona in instanta? primul lucru pe care trebuie sa l facem este sa angajam un avocat?
Conform art.975(3)NCC"In concurs cu sotul supravietuitor ,descendentii defunctului,indiferent de numarul lor ,culeg impreuna trei sferturi din mostenire." cele trei sferturi din mostenire se vor imparti in mod egal intre cei cinci mostenitori.Intrucat prin testament v-a fost incalcata rezerva succesorala trebuie sa cereti in instanta reductiunea liberalitatilor care incalca rezerva succesorala.(Art.1.091-1.099 NCC)
si care este primul pas? un avocat se poate ocupa de toate demersurile? sau este necesar un notar?
Actiunea de reductiune a liberalitatilor excesive se face prin instanta, cu ajutorul unui avocat daca nu va descurcati singuri.Notarul nu poate formula actiuni in instanta.

Alte discuții în legătură

Testament so2ro so2ro Buna ziua, O familie are 3 copii. Tatal e decedat, ramane doar mama cu cei 3 copii. Nu se face succesiunea dupa moartea tatalui. Mama lasa prin testament ... (vezi toată discuția)
Succesiune - mostenire rrizou rrizou Buna ziua Help!!! Lipsesc din tara de 22 de ani si am parere de lucruri numai ca vizitator. Sint in judecatorie cu fiica de la al doilea soti al mamei ... (vezi toată discuția)
Testament grazzia grazzia Buna ziua! Daca eu sunt fata din prima casatorie a mamei mele (mama mea fiind in viata) si mi-a facut un testament (cum ca imi lasa mie toate bunurile) ... (vezi toată discuția)