avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau ce......?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau ce......?

Buna seara ! De curand mama mea a decedat si a ramas doar tata. Inainte de moarte au stabilit ca un teren pe care e casa lor sa-mi revina mie iar altul (de fapt mai multe) sa-i revina surorii mele. Dupa moarte mamei , sora mea mi-a spus in fata ca face ceva pe decizia lor si ea vrea jumatate din tot . Tatal meu care traieste s-a suparat si vrea cu orice chip sa se respecte aceasta imparteala asa ca m-a pus sa caut solutii. Problema e ca nu am dezbatut mostenirea dupa mama iar in plus terenurile ce-i reveneau surorii mele nu sunt cu titlu de proprietate ci sunt parte a unei taxe de mostenire dupa bunica din parte tatalui impreuna cu urmasii fratilor lui. Doar terenul care-mi revenea mie este pe numele tatalui meu. Intrebarea mea este ce modalitate ar fi ca tata , ce inca mai traieste, sa poata sa ne lase legal aceste terenuri? Ar putea sa-mi faca act de vanzare pe acel teren in conditiile in care este mostenit de el de la parintii lui sau trebuie facuta mostenirea dupa mama? Se poate face un testament in care sa se specifice clar ce terenuri revin fiecaruia? Ca suprafata terenurile ce-i revin surorii mele sunt duble fata de al meu insa sunt mai inferioare calitativ. Curtea si casa sunt separate in registru de terenul meu dar in realitate sunt corp comun insa eu m-as multumi cu terenul din jur iar curtea si casa sa le impartim egal . Credeti ca exista vreo varianta de rezolvare ? Va multumesc din suflet !
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 15:19, 26 Octombrie 2015
Terenul care este al tatalui, mostenire de la parintii lui este bun propriu al acestuia deci nu aveti de facut succesiune dupa mama pt el, tatal poate sa-l vanda oricui vrea. Daca vi-l vinde va fi al d-voastra, aveti grija ca acum tranzactiile se fac prin banca deci trebuie sa dispuneti de respectiva suma sa puteti face transfer bancar pentru plata terenului (puteti imprumuta de la un prieten si ulterior contractului sa ii restituie tatal d-voastra suma).

Pentru restul de bunuri, daca-s comune cu mama trebuie facuta succesiunea dupa mama, ulterior tatal poate face testament cui vrea partea lui (care poate fi atacat in limita rezervei, adica jumatate din cat i s-ar fi cuvenit surorii).
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Octombrie 2015
Cris1971, utilizator
Pai mama a mostenit un singur teren de la parintii ei pe care l-a vandut sora mea inainte sa moara mama iar toate terenurile care mai sunt sunt mostenirea tatei de la parinti doar ca pentru restul nu a facut mostenirea pe puncte cu fratii lui. Practic , bunuri dobandite in timpul casniciei cu mama nu sunt decat casa , anexele si o mica padure. Dar fara act de vanzare nu-mi poate lasa mostenire acel teren? Printr-un testament , sa zicem , c-ar fi mai ieftin si elegant ;) nu s-ar putea ?
Testamentul poate fi atacat de sora d-voastra in limita rezervei legale de 50% din cat i se cuvinea de drept. Mai pe inteles: legile din Romania protejeaza mostenitorii si spune cam asa: daca un parinte are 2 copii ei ar trebui sa primeasca dupa decesul parintilor jumatate din avere fiecare. Ei daca parintii fac testament doar in favoarea unuia, excluzandu-l pe celalalt, legea il protejeaza pe cel exclus si spune ca si in conditiile in care toata averea a fost lasata prin testament celuilalt, lui i se cuvine totusi un sfert din averea respectiva (adica 50% din cat i s-ar fi cuvenit daca parintii nu lasau testament).
Cred ca nu m-am facut inteles. Tata are 4 ha in 3 locuri si eu doream ca mie sa-mi ramana (dupa dorinta lui ) doar o singura parcela de 1.5 ha si nu toate terenurile , ea urmand sa ramana cu restul de 2 parcele respectiv 2.5 ha. Cu alte cuvinte , nu ma intereseaza decat ca o dorinta a parintilor sa fie respectata de sora mea si dupa moarte si fiecare sa stie din timpul vietii parintelui care teren ii va reveni dupa moarte si nu o impartire procentuala. In principiu , eu vreau sa am o garantie ca daca voi face investitii in amenajare (cultivat pomi , ingradire etc.) dupa moarte tatalui meu nu ma voi trezi ca sora mea vrea jumatate din terenul meu cu toate imbunatatirile facute si eu sa fiu nevoit sa primesc in schimb din ce-i al ei in care n-a investit nimic.

Liberatile excesive( donatiile si legatele ) pot desfiintate de catre instanta de judecata, prin actiune in reductiune.

Actiunea in reductiune poate fi promovata de catre sora dumneavoastra.

Actiunea in vederea reductiunii liberalitatii excesive, care lezeaza rezerva succesorala a surorii dumneavoastra , poate fi promovata in termen de trei ani de la data decesului tatalui dumneavoastra sau in termen de trei ani de zile de la data cand a luat la cunostinta de perfectarea contractului , respectand data deschiderii succesiunii prin moarte.


SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1095
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.
(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.
(3) Excepţia de reducţiune este imprescriptibilă extinctiv.




SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1094
Căile de realizare a reducţiunii
(1) Reducţiunea liberalităţilor excesive se poate realiza prin buna învoială a celor interesaţi.
(2) În lipsa unei asemenea învoieli, reducţiunea poate fi invocată în faţa instanţei de judecată pe cale de excepţie sau pe cale de acţiune, după caz.
(3) În cazul pluralităţii de moştenitori rezervatari, reducţiunea operează numai în limita cotei de rezervă cuvenite celui care a cerut-o şi profită numai acestuia.




Succes.


Alte discuții în legătură

Testament grazzia grazzia Buna ziua! Daca eu sunt fata din prima casatorie a mamei mele (mama mea fiind in viata) si mi-a facut un testament (cum ca imi lasa mie toate bunurile) ... (vezi toată discuția)
Cota succesorala Costi2017 Costi2017 Buna seara, Tatal meu,detine un apartament proprietate personala,o casa batraneasca si un teren intravilan aferent acesteia,plus un teren extravilan (in ... (vezi toată discuția)
Donatie sau testament? aselajusto aselajusto buna , am un apartament lasat de la parinti mei care ,inca traiesc nu am bani sa fac intabulare sau contract de vanzare cumparare , cum as putea sa procedez ... (vezi toată discuția)