avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DREPTUL DE SERVITUTE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DREPTUL DE SERVITUTE

Buna ziua! am o problema cu casa paintilor si un proce pe 1 noiembrie si as vrea sa stiu la ce sa ma atept.Iata pe scurt problema mea: in anul 1997 parintii au cumparat o casa batraneasca , dupa care au obtinut de la primarie aviz de consolidare si constructie(deci casa batranesca nu a fost distrusa in totalitate)si au mai facut cateva camere in continuarea case vechi.De mentionat ca vechea casa se afla pe hat deci nu avea o distanta legala fata de casa vecinului, iar camerele construite dupa e firesc ca sunt tot la o mica distanta de casa vecinului.Practic intre cele doua casa sunt doar vreo 35 cm.Cand s-a construit casa nu a fost nici o problema dar in timp au aparut divergentele , in sensul ca vecinul nu permite accesul parintilor la spatele casei intrucat ar trebui sa intre pe la el.De asemeni parintii mei au un geam micut la camera centralei care da inspre ei pentru ca asa i-au "obligat" sa faca cei care au monta centrala pe gaz.dar si vecinii au un geam mult mai mare , numai ca acesta are vedere doar in spatele casei pe cand cel micut al parintilor are vedere in gradina lor.Acum parintii nu cer altceva decat sa poata intra la spatele casei si bineinteles sunt de acord ca sa acopre geamul care spun ei (si asa am citit si eu) ar fi ilegal.Mai trebuie mentionat faptul ca parintii mei au toate actele inclusiv cadastru si intabulare facute pe cand vecinii nu, iar la primarie vecinii apar cu mai putin teren decat in realitate.In speranta ca a-ti inteles ceva astept raspuns .Multuimesc!
Cel mai recent răspuns: gyg2007 , utilizator 08:55, 6 Septembrie 2011
Eu sper ca aveti avocat intr-o asemenea speta, va fi nevoie si de o expertiza; in privinta geamului, daca in acea camera exista o centrala, nu stiu daca este chiar atat de ilegala existenta unei asemenea aerisiri. E recomandabil sa aveti si d-voastra un expert asistent, un expert-parte .
avocat Cristina Popescu
va trebuie avocat in cauza aceasta, intrucat este un proces care necesita multa atentie, mai ales ca trebuie efectuata expertiza. este normal ca parintii sa solicite un drept de servitute de trecere-cu atat mai mult cu cat nu ei se fac vinovati de faptul ca nu au acces la drumul public prin alta parte. in privinta geamului mic-eu zic ca nu este ilegal. este adevrat ca legea vorbeste despre servitutea de vedere la o anumita distanta, insa in cazul dvs este vorba despre un geam de aerisire si lumina impus de catre montarea centralei. eu zic ca va trebuie neapart un avocat pt ca am convingerea ca acesta va reusi sa determine instanta sa pastrati acest mic gemulet necesar pentru aerisire din moment ce exista instalatie de gaze in camera. cat despre servitutea de trecere nu aveti probleme in a o obtine-este dreptul dvs legal. faptul ca vecinii au terenmai putin nu face obiectul cauzei dvs-aici nu discutati despre dreptul lui de proprietate. am inteles ca aveti un proces pentru servitute (trecere si vedere)-nu pentru stabilirea hotarului sau revendicare. multa bafta.
Multumesc pentru promptitudine! Nu avem un avocat pentru ca am fost sfatuiti(prost , se pare)ca nu o sa avem nevoie.As fi ttotusi interesat daca puteti sa-mi spuneti ce este cu aceasta expertiza si mai ales cine ar trebui sa o faca? Si inca o problema,care sper sa nu deranjeze , dar tineti va rog cont ca e pt. prima data cand ajungem aici , v-as intreba daca stiti cam cat ar putea sa ma coste un avocat(doar o parere) Multumesc inca o data..!!!
nu exista proces de servitute fara expertiza. la primul termen de judecata cu partile legal citate partile vor propune probe-adica intr-o astfel de speta- proba cu acte (proprietate) si expertiza topografica de specialitate. reclamantul este cel care propune aceasta proba intrucat el cere dreptul de atrece pe proprietatea celuilalt. nu stiu de unde sunteti dar o expertiza topo este de la 7 mil pana la 11 mil. instanta va incuviinta probele propuse si va da un nou termen de judecata pana la care sa achite reclamantul onorariul de expert la CEC (cu cnp si numar de dosar). la termenul cu pricina se depune chitanta ce atesta plata sumei de bani si se va numi de catre instanta prin tragere la sorti un expert de pe o lista cu experti acreditati-sosita de la corpul expertilor din judetul respectiv. instanta va da un nou termen de judecata-pana la care expertiza trebuie efectuata. veti fii citati de catre expertul numit pentru o anumita zi, adica se va stabili ziua data si ora cand va veni sa faca expertiza la dvs acasa si la vecin. va trebuie avocat. atucni cand se stabileste ca proba expertiza se stabilesc si obiectivele acesteia-adica ce se urmareste prin efectuarea acesteia-identificarea cailor de acces, etc. grija mare ca exista si experti platiti care fac ce vor cei care le ofera o mica atentie. tocmai de aceea pe langa expertul numit de instanta puteti solicita instantei ca dvs sa aveti si un expert asistent-adus de dvs si platiti de dvs care sa participe la efectuarea expertizei alaturi de celalalt. este cel mai sigur pt dvs ca nu se fac manarii. exista riscul ca expertul numit de instanta si "spaguit" de cealalalta parte sa zica nu se poate constitui cale de acces pe acolo. de aceea aveti nevoie de exeprtul dvs asistent.-pe care il puteti gasi la corpul expertilor din orasul dvs.
cat despre onorariul avocatului-nu va pot spune o suma exacta. este o profesie liberala si fiecare cere dupa vointa sa libera. fiecare avocat are un tarif in functie de prestigiul sau, vechimea in munca, dupa gradul de dificultate al spetei, etc. depinde si de orasul de unde sunteti-unul e tariful la bucuresti si unul e intr-un oras foarte mic de provincie. poate incepe de la 5 milioane pana la 15 milioane zic eu. noroc mult.
Am deschis acest proces despre care faceam vorbire mai sus si suntem deja la al treilea termen.Astazi au venit cei doi expertzi.Insa sunt un pic "confuz" ca sa zic asa, in sensul ca cei de la judecatorie au facut o adresa catre primarie prin care se solicita sa se raspunda daca s-a respectat sau nu autorizatia de constructie(cred!!) .Cei de la primarie m-au gasit insa cu 6 metri construiti mai mult decat in autorizatie dar mi-au spus ca nu mai pot da inca o autorizatie retroactiva pentru cei 6 metri.in schimb in raspunsul lor au precizat ca s-a respectat aliniamentul.De asemenea in urma masuratorilor facute de experti a reiesit ca un colt din acoperisul casei este cumva la vecini.Mentionez ca detin carte funciara ,intabulare ,cadastru..., deci as dori sa va intreb respectuos daca as fi pasibil de oarecare repercursiuni...Multumesc anticipat!!
P.S. Speram sa se termine mult mai repede , dar cred ca o sa mai dureze jumatate de an...
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
gyg2007, utilizator

Alte discuții în legătură

Amenintari vecin 25Maria23 25Maria23 Exista o casa construita de parintii mei in 2002. Vecinul a semnat procesul de predare-primire si autorizatia de construire este si pe numele lui (avem o ... (vezi toată discuția)
Constructie in curtea vecinilor pe gardul meu maitzen maitzen Buna ziua, am cumparat recent o casa in localitatea Oradea, cand am cumparat casa, vecinii de langa aveau deja construita o anexa la casa in care si-au ... (vezi toată discuția)
Probleme vecini-centrala termica JR_23 JR_23 Buna ziua, De 2 ani ne-am mutat la casa.Totul bine si frumos,casa era amenajata astfel avea si o camera tehnica pt centrala/gaz toate tevile trase mai ... (vezi toată discuția)