Buna ziua.As dori daca puteti sa ma sfatuiti si pe mine in urmatoarea situatie.Fosta sotie a sotului meu a divortat de acesta in anul 2002 la 3 luni dupa ce primisera apt-ul bunicii sotului meu cu clauza de intretinere ea parasind tara in anul 2005 si lasand fetita de 5 ani sotului meu.Eu sunt cu sotul meu din anul 2006 casatorindu-ne in anul 2009.Afland asta, ea a venit in anul respectiv si si a luat fetita in varsta de 9 anisori.A revenit apoi in martie,intrand cu forta peste mine in apt. si a introdus o cerere presedintiala de reintegrare care i-a fost respinsa si datorita faptului cred eu ca eram insarcinata si prezenta ei in apt cum scrie si in hotarare era mai mult tachinatoare sa zic asa.Acum a introdus o cerere de partaj cerand apt-ul pe motiv ca nu are spatiu locativ desi in Spania locuiste cu concubinul ei si cu familia fratelui ei de 5 ani si are loc de munca cu acte.Intrebarea mea e urmata de situatia in care eu voi naste in februarie si noi vrem sa ii dam banii pe jumatatea ce sustine ca i se cuvine, dar ar trebui sa ne facem griji in privinta asta ?Avocatul nostru fiind un prieten de familie ne linisteste mereu spunand sa stam linistiti dar eu imi fac griji pentru ca are multi bani cu care ne ameninta ca v-a castiga.Are sanse ? Sau i se respinge dreptul de a refuza banii nostrii pentru ca e plecata de 5 ani si noi am adus multe imbunatatiri apt ului care era degradat din cauza acoperisului pe care si anul acesta l-am refacut?Va rog f mult daca puteti sa imi dati un raspuns.Va multumesc si un sfat pentru cei care divorteaza : faceti lucrurile la timpul lor nu le lasa-ti pe mai tziu caci timpul poate fi in defavoarea voastra.
nu aveti de ce va face griji, avocatul dvs va avea grija sa administreze corect probele de care dispuneti.
cota dansii va fi oricum mai mica, avand in vedere imbunatatire aduse de sotul dvs dupa divort
avand dreptul legal la apartament este normal ca acesta sa ceara partea sa din apartament. Insa faptul ca este deja plecata de foarte multa vreme, iar dvs ati adus imbunatatiri, ati platit impozite si alte cheltuieli de intretinere ale acestuia, precum si faptul ca locuiti efectiv acolo, in urma expertizei efectuate in cauza, instanta va dispune-la solicitarea dvs in intimpinare- ca imobilul sa revina sotului dvs, urmand ca acesta sa achite o suma de bani (sulta) catre fosta sotie. In urma probatoriului administrat, instanta va tine cont de faptul ca desi fiecare sot are dreptul la 1/2 din apartament exista si acele imbuntatiri si cheltuieli ulterioare plecarii fostei sotii. Acestea se vor scadea din partea de 1/2 corespunzatoare sotiei urmand ca dvs sa achitati doar diferenta. Doar in masura in care nu ati putea plati aceasta sulta ati fi nevoiti sa vindeti apartamentul.trebuie sa stiti insa ca acest tip de proces este de obicei unul de lunga durata si cu multi nervi. asa ca inarmati-va cu rabdare, veti avea castig de cauza si veti ramane in apartament. multa bafta si rabdare!!!
IN codul civil nu exista contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere, exista contract de intretinere care este cu totul si cu totul altceva.
Ca urmare a contractului de intretinere , fosta sotie a sotului dvs. avea obligatia de asi indeplinii obligatiile asumate prin contract. Parasind tara nu vad cum a reusit sa-si indeplineasca obligatiile. Prin urmare , neindeplinindu-si obligatiile din contract , debitoarea nu poate pretinde ca ar avea un drept la respectiva locuinta.
Avocatul dvs. poate invoca ca aparare de fond , exceptia neexecutarii contractului.
Bunica cu care s-a incheiat contractul de intretinere , mai treieste?
Buna ziua,in primul rand multumesc pentru raspuns.Din pacate bunica sotului meu a decedat in februarie 2006.Fosta sotie fiind plecata din iunie 2005, cheltuielile de inmormantare au fost suportate de sotul meu si de parintii lui.Totodata s-au achitat datorii mari la intretinere,20 de mil la termoficare,30 mil la apa rece etc,pentru ca si sotul meu le-a putut plati numai din 2006 dupa moartea bunicii cu banii luati din ordonanta la locul de munca si ajutat de parintii lui.Aceste lucruri se vor putea dovedi cu chitante.Fosta sotie se bazeaza pe faptul ca o are pe fetita in intretinere si precizeaza ca nu are unde locui cu ea desi nici macar nu este in tara.De aceea ne temem putin de rezultatul acestui partaj.
Cu exceptia de neexecutare puteti sa o lasati balta, bunica a murit, contractul de intretinere e intuitu personae etc. Nu mai conteaza cheltuieli de inmormantare etc.
Dar, in actiunea de partaj solicitati atribuirea imobilului si plata sultei catre fosta sotie. Din acest punct de vedere cred ca v-a linistit avocatul, care stie ce face.
Si eu cred ca trebuie sa stati linistiti.