avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... preluarea actelor de la o asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

preluarea actelor de la o asociatie de proprietari

sold activ pasiv;include in activ ca restanta si valoarea penalizarilor de 0.2% ce trebuie incasate pe langa cele de la furnizori?
Cel mai recent răspuns: s.c.serv ad loc s.r.l. , utilizator 16:19, 19 Octombrie 2010
Da, daca ele au corespondent in pasiv - restante la fondul de reparatii.

Si asa ar trebui sa fie, orice suma care figureaza in activ trebuie sa aiba un corespondent in pasiv.

Atentie! In legea 230/2007 se specifica ca din procentul de 0.2% se platesc si penalizarile la furnizori, ce ramane de la aceasta plata intra in fondul de penalizari (fondul de reparatii) al asociatiei.

Deci ar trebui sa aveti:
- in activ - penalizari restante pe liste (in procent de 0,2%)
- in pasiv
........ - restante la penalizari furnizori
........ - restante la fondul de penalizari (reparatii)
Ultima modificare: Duminică, 17 Octombrie 2010
elga50, moderator
Parerea mea
Penalizarile calculate de furnizor reprezinta o cheltuiala/obligatie pentru asociatie, deci ele se vor include in lista de plata in coloana "Total de plata" , toti locatarii sau numai celor ce se fac vinovati.
Penalizarile de 0,2% pentru sumele cu titlu de restanta reprezinta un venit ce se realizeaza in momentul incasarii restantelor, inscriindu-se in fondul de penalizari.
Deci in soldul activ/pasiv la sfarsitul lunii sau momentul predarii/primirii se vor evidentia:
-1. penalizarile de la furnizori (cota parte) in cazul unei intretineri neachitate la momentul respectiv = suma neachitata pentru lista curenta, in activ (in timp se poate transforma in restanta, deci tot in activ)
-2.penalizarile de 0,2%
*activ - se pot evidentia in restante (cota de contributie + penalizari) = restante
*pasiv - venituri de realizat, care in momentul incasarii se vor transfera la fondul din penalizari evidentiat tot in pasiv.
Sau pot fi evidentiate separat:
*activ - cota de contributie restanta
*activ - penalizari 0,2%
*pasiv- venituri de realizat

Daca exista fond de penalizari, constituit din penalizari 0,2% incasate in timp si acopera eventualele penalizari calculate de furnizor, acestea se pot achita din acest fond fara a mai fi necesara recuperarea de la locatari prin lista de plata.


Ultima modificare: Duminică, 17 Octombrie 2010
LocatarB, utilizator
Multumesc.Nu exista acest fond incasat care sa permita acest lucru si atunci voi aplica penalizarile de la furnizori ca obligatie de plata de catre restantieri ele intrand in fondul de restante pe activ.Penalizarile de 0.2% mi-au fost predate ca o obligatie de plata pe restante ele de fapt se constituiau ca un venit in momentul incasarii lor atata timp cat au fost aplicate de fosta administratora si penalizarile de la furnzori.Acele penalizari de 0.2% au cica un corespondent in pasiv ca fiind in furnizori neachitati la momentul predarii actelor.Este incorect!ce mai pot face ca ea sustine ca este corect ce a facut!
adrian_mihai_covaci a scris:
sold activ pasiv;include in activ ca restanta si valoarea penalizarilor de 0.2% ce trebuie incasate pe langa cele de la furnizori?

Asa cum a subliniat d-na Elga, in activ se consemneaza suma clculata si afisata pe lista de plata ca penalizari de incasat de la proprietari. Exact asa cum se inregistreaza "Restante Intretinere", "Restante reparatii"..., asa se inregistreaza si "Restante penalizari" sau "Penalizari de incasat".
Penalizarile incasate pana la intocmirea situatiei soldurilor sunt incluse ca suma in "sold casa" sau "sold banca" in activ si in "fondul de penalizari" din pasiv.
Acele "Restante penalizari" sau "Penalizari de incasat", au corespondent in pasiv (fara a fi neaparat si mereu egale ca sume), 2 posturi: "Penalizari furnizori" (suma penalizarilor calculate de furnizori si inca neachitate) si "Fondul de penalizari" (sumele incasate ca penalizari de la proprietari si inca nerepartizate pe proprietari sau neachitate furnizorilor, care in activ sunt incluse in sold casa sau banca).

Pe lista de plata nu se afiseza (nu exista rubrica) restantele catre furnizori ca si penalizarile calculate, facturate de furnizori. Acestea se gasesc in evidenta ce o tinem pe furnizori (fisa furnizorului) si in pasiv la "Penalizari furnizori", alaturi de "Restante furnizori". Pe lista de plata se afiseaza ceea ce trebuie sa plateasca fiecare proprietar. Iar la rubrica penalizari sunt consemnate penalizarile calculate conform sistemului propriu de penalizari si inca neachitate pentru fiecare proprietar restantier (fara legatura directa cu penalizarile furnizorilor care pot exista sau nu).
Legislatia este clara in aceasta problema: asociatia aplica un sistem propriu de penalizari. In cazul in care nu are un sistem propriu de penalizari se repartizeaza sumele facturate de furnizori ca penalizari proprietarilor restantieri, proportional cu restantele si nu mai discutam de procentul de 0,2%...
Pentru ca locatarii sa nu sesizeze prezenta unor penalizari calculate de furnizori si datorate exclusiv neglijentei administratorului, in lista de plata nu sunt evidentiate distinct, ci sunt incluse in valoarea serviciului prestat de furnizor. Inscrierea separata a penalizarilor in lista de plata nu impiedica tinerea contabilitatii furnizorilor, si inregistrarea in fisa furnizorului a prestatiei cat si a penalizarilor. Eu merg pe ideea unei transparente totale fata de locatari.
Se poate merge in analitic si pentru penalizarile de 0,2%. Legislatia prevede evidenta fondului de penalizari pe fiecare locatar.
In ceea ce priveste situatia soldurilor elementelor de activ si de pasiv, trebuie sa existe o egalitate perfecta intre activul si pasivul situatiei, fiecarei sume inscrise intr-o parte trebuie sa-i coresponda o suma din partea cealalta, daca se vrea ca totul sa fie transparent. Modelul prezentat de reglementarile contabile poate fi adaptat corespunzator incat sa furnizeze toate datele asupra patrimoniului asociatiei. Asta daca se vrea.

Alte discuții în legătură

Balanta activ-pasiv asociatii proprietari pante pante Cu ceva timp in urma, radet a emis doua facturi pentru plata in aceeasi luna calendaristica, de ex. pentru decembrie si ianuarie. Acestea au fost prinse drept ... (vezi toată discuția)
Situatia elementelor de activ si pasiv la o asociatie de proprietari alenka alenka 1.Soldul la casa si la banca il iau pe cel din 30.06.2013? 2.La sume neachitate de proprietarii din asociatie pt.lista de plata curenta -asta inseamna cei ... (vezi toată discuția)
Situatia elementelor de activ si pasiv la asociatiile de proprietari igescuus igescuus Buna ziua, si eu tin evidenta contabila la o asociatie din august si nu am mai lucrat cu asociatii. Am mari nelamuriri la elementele de activ si pasiv. Daca ... (vezi toată discuția)