avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... preluarea actelor de la o asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

preluarea actelor de la o asociatie de proprietari

sold activ pasiv;include in activ ca restanta si valoarea penalizarilor de 0.2% ce trebuie incasate pe langa cele de la furnizori?
Cel mai recent răspuns: s.c.serv ad loc s.r.l. , utilizator 16:19, 19 Octombrie 2010
Pai ceea ce spuneti dumneavoastra ... "ca locatarii sa nu sesizeze prezenta unor penalizari calculate de furnizori... sunt incluse in valoarea serviciului prestat de furnizor" , este o inselatorie. Penalizarile repartizate pe proprietari se trec obligatoriu pe coloana separat si nu pe aceeasi coloana apa, gazul sau caldura. Legislatia prevede evidenta "fondului de penalizari" pe fiecare proprietar in parte ca si evidenta "fondului de reparatii". Dar acest lucru se face in "Registrul de evidenta al fondului de penalizari" si, respectiv in "Registrul de evidenta al fondului de reparatii" si nicidecum pe lista de plata afisat. Adica daca fiecare proprietar are cate 50-60-100 lei depusi in cateva luni in fondul de reparatii acestia sunt evidentiati in registru si nu in lista de plata. La fel si cu penalizarile.
Pe lista se pun doar sumele ce trebuiesc incasate ca penalizari. Dupa incasare aceste sume nu se mai afiseaza si constituie fondul de penalizari.

Referitor la activ-pasiv spuineti ca "fiecarei sume inscrise intr-o parte trebuie sa-i coresponda o suma din partea cealalta, daca se vrea ca totul sa fie transparent". Aici nu este vorba de transparenta ci de functia conturilor contabilile. In final totalul sumelor din activ este egal cu totalul sumelor din pasiv. Dar fiecarei sume inscrise intr-un post in activ o sa-i corespunda unul sau mai multe posturi in pasiv si invers. De la o zi la alta sau de la o luna la alta cresterea unei sume in activ (de exemplu casa) nu inseamna ca duce sau determina neaparat cresterea sau numai cresterea unei sume din pasiv ci poate insemna si dimunuarea unei sume din activ (de ex restante intretinere sau restante reparatii) fara a modifica ceva in pasiv.
adriantot a scris:

Pai ceea ce spuneti dumneavoastra ... "ca locatarii sa nu sesizeze prezenta unor penalizari calculate de furnizori... sunt incluse in valoarea serviciului prestat de furnizor" , este o inselatorie.
=D>=D>=D>=D>

Penalizarile repartizate pe proprietari se trec obligatoriu pe coloana separat si nu pe aceeasi coloana apa, gazul sau caldura.

-intrebare :-DACA NU SE INTAMPLA ACEST FAPT....constituie infractiune?


Legislatia prevede evidenta "fondului de penalizari" pe fiecare proprietar in parte ca si evidenta "fondului de reparatii".
Dar acest lucru se face in "Registrul de evidenta al fondului de penalizari" si, respectiv in "Registrul de evidenta al fondului de reparatii" si nicidecum pe lista de plata afisat.

Ce legislatie prevede "fond de penalizari?

Adica daca fiecare proprietar are cate 50-60-100 lei depusi in cateva luni in fondul de reparatii acestia sunt evidentiati in registru si nu in lista de plata.
La fel si cu penalizarile.
**********************************************************************************************
Pe lista se pun doar sumele ce trebuiesc incasate ca penalizari.
Dupa incasare aceste sume nu se mai afiseaza si constituie fondul de penalizari.
***********************************************************************************************-intrebare:-daca se plateste toata suma debitoare si se continua cu adaugarea penalitatilor la penalitati ce inseamna in contabilitatea unei asociatii?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Referitor la activ-pasiv spuineti ca "fiecarei sume inscrise intr-o parte trebuie sa-i coresponda o suma din partea cealalta, daca se vrea ca totul sa fie transparent".

Aici nu este vorba de transparenta ci de functia conturilor contabilile. In final totalul sumelor din activ este egal cu totalul sumelor din pasiv.

Dar fiecarei sume inscrise intr-un post in activ o sa-i corespunda unul sau mai multe posturi in pasiv si invers.
De la o zi la alta sau de la o luna la alta cresterea unei sume in activ (de exemplu casa) nu inseamna ca duce sau determina neaparat cresterea sau numai cresterea unei sume din pasiv ci poate insemna si dimunuarea unei sume din activ (de ex restante intretinere sau restante reparatii) fara a modifica ceva in pasiv.

INTREBARE :
O fisa,un borderou de casa ori alte inscrisuri contabile,pot fi modificate prin taieturi,suprapuneri de cifre ori stersaturi ??????????????

va multumesc anticipat -pentru raspuns-.
Daca nu exista alte posibilitati, se pot modifica prin taiere (lasand ce e taiat sa se vada) si scris deasupra sau pe primul loc liber cel mai apropiat a noii valori. Insotit de semnatura celui care a facut modificarea.

Modificarile se fac si pe duplicate, daca exista.
"4. Documentele care stau la baza înregistrarilor în contabilitate pot dobândi calitatea de document justificativ numai în conditiile în care furnizeaza toate informatiile prevazute de normele legale în vigoare.
5. Înscrierea datelor în documente se face cu cerneala, cu pasta de pix, sau prin utilizarea sistemelor informatice de prelucrare automata a datelor, dupa caz.
6. În documentele justificative si în cele contabile nu sunt admise stersaturi, modificari sau alte asemenea procedee, precum si lasarea de spatii libere între operatiunile înscrise în acestea sau file lipsa.
Erorile se corecteaza prin taierea cu o linie a textului sau a cifrei gresite, pentru ca acestea sa poata fi citite, iar deasupra lor se scrie textul sau cifra corecta.
Corectarea se face în toate exemplarele documentului justificativ si se confirma prin semnatura persoanei care a întocmit/corectat documentul justificativ, mentionându-se si data efectuarii corecturii.
În cazul documentelor justificative la care nu se admit corecturi, cum sunt cele pe baza carora se primeste, se elibereaza sau se justifica numerarul, ........... documentul întocmit gresit se anuleaza si ramâne în carnetul respectiv (nu se detaseaza), .................."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Balanta activ-pasiv asociatii proprietari pante pante Cu ceva timp in urma, radet a emis doua facturi pentru plata in aceeasi luna calendaristica, de ex. pentru decembrie si ianuarie. Acestea au fost prinse drept ... (vezi toată discuția)
Situatia elementelor de activ si pasiv la o asociatie de proprietari alenka alenka 1.Soldul la casa si la banca il iau pe cel din 30.06.2013? 2.La sume neachitate de proprietarii din asociatie pt.lista de plata curenta -asta inseamna cei ... (vezi toată discuția)
Situatia elementelor de activ si pasiv la asociatiile de proprietari igescuus igescuus Buna ziua, si eu tin evidenta contabila la o asociatie din august si nu am mai lucrat cu asociatii. Am mari nelamuriri la elementele de activ si pasiv. Daca ... (vezi toată discuția)