avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Procent cota-parte indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Procent cota-parte indiviza

LOCUIESC LA ULTIMUL ETAJ AL UNUI BLOC SI AM PROBLEME CU INFILTRATIILE DE APA DE PE ACOPERIS. CU CE COTA PARTE AR TREBUI SA PARTICIPE CEI DE PE PALIERUL MEU LA REPARATIILE ACOPERISULUI? EXISTA DIFERENTIERI IN FUNCTIE DE ETAJ? FAPTUL CA SUNT PRIMUL AFECTAT SI POATE SINGURUL MA OBLIGA SA AM O COTA PARTE MAI MARE? SCRIE IN LEGE EXACT CUM SE FACE ACEASTA CALCULATIE? CUM TREBUIE SA PROCEDEZ CU VECINII IN CAZUL IN CARE VREAU SA-I DAU IN JUDECATA? CUM TREBUIE SA PROCEDEZ LEGAL ? MULTUMESC ANTICIPAT.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:50, 17 Octombrie 2010
Pentru reparatiile acoperisului trebuie sa contribuie toti locatarii, indiferent de etajul la care locuiesc.
Pentru toate reparatiile serioase ce trebuiesc efectuate intr-un bloc este normal sa puneti in discutie in cadrul adunarii generale si ,evident, in prealabil sa incunostintati conducerea asociatiei de necesitatea reparatiei si de pagubele produse de lipsa ei, si sa se stabileasca modalitatea de efectuare a reparatiilor , sa se contacteze o firma specializata si evident sa se stabileasca costurile si sumele ce revin fiecarui proprietar din bloc pentru reparatiile necesare,sume ce vor fi achitate ptr momentul reparatiei din fondul de reparatii al blocului sau , daca exista spatii inchiriate, din sumele incasate de administratie ptr acestea.
Reparatiile la partile comune se repartizeaza conform cotei indivize tuturor locatarilor din imobil
Art 44 din HG nr 1588/2007 Cheltuielile pe cota parte reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna cu privire la fondul sau fondurile pentru lucrarile de intretinere ,service,reparatii si,dupa caz,de consolidare,
reabilitare,eficienta energetica,modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna,astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere
@dady_2122

Terasa face parte din proprietatea comuna si reparatia ei cade in sarcina asociatiei de proprietari.
Plata acestei reparatii se face total sau partial din fondul de reparatii, daca acest fond este infiintat si are bani. Existenta acestui fond si strangerea de bani in acesta sunt obligatorii prin Legea 230/2007 si HG 1588/2007.

Daca contrar legilor dupa care se conduc asociatiile de proprietari acest fond de reparatii nu exista, atunci plata reparatiei se face pe listele de intretinere, fie se strang bani inainte de inceperea reparatiei, fie se platesc ratele reparatiei asa cum s-a stabilit cu firma prestatoare la negociere.

Impartirea cheltuirlilor legate de intretinerea si repararea proprietatii comune, deci si a terasei in cazul dv., se face in functie de cota-parte indiviza, adica in functie de suprafata apartamentului.
Proprietarii de la ultimul etaj nu sunt proprietari second hand, ei nu au terasa in proprietate, ci numai un procent din ea, la fel si in aceeasi proportie ca si ceilalti vecini ai lor, in functie de suprafata apatamentului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata acoperis tvictory68 tvictory68 Stau intrun bloc cu acoperis si vrem sa-l reparam, dar nu vor toti vecini sa contribuie cu bani. Cum se poate legal sa-i facem si pe ceilalti locatari sa ... (vezi toată discuția)
Despre asociatie ContSters205948 ContSters205948 LOCUIESC la etajul 4 si ASOCIATIA ma obliga sa platesc ptr acoperisul blocului ca mia zis ca cei care locuiesc platesc numai ei ca cei lalti nu,este o lege ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ! referitor la repartizarea cheltuielilor cu privire ... Leonte Liviu Leonte Liviu Bună ziua ! Referitor la repartizarea cheltuielilor cu privire la lucrări (acoperirea cu carton bituminat a acoperișului blocului). ... (vezi toată discuția)