avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cesionare firma
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cesionare firma

in dec 2008 am cesionat firma unei pers care acum are probleme legate de ac firma,e srestat si cercetet ,la data cesionarii firma avea datorii numai la stat .ce mi se poate intimpla mie?
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 20:14, 19 Octombrie 2010
depinde de situatie si de natura debitului, in cel mai rau caz se poate trage raspunderea administratorului care a condus firma in perioada in care aceasta a acumulat datorii ... fiind nevoit sa le platiti din banii proprii

insa, daca noul administrator/asociat aveau cunostinta despre aceste datorii la data cesionarii si si le-au asumat, atunci nu mai aveti nici o raspundere.
Cine a fost administratorul acestei firme inainte de cesiune? Daca ati fost doar asociat, nu aveti a va teme.
Presupunem totusi ca ati fost si administrator.
Chiar daca s-a prevazut in contract asumarea datoriilor, daca acestea au fost facute cu rea-credinta si anume:

Fapte care atrag răspunderea personală
Legea insolvenţei nr. 85/2006 enumeră limitativ faptele pentru care aceste persoane pot fi obligate să suporte personal datoriile societăţii:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane; acestea sunt cele mai frecvente situaţii când administratorii îsi acordă avansuri din firmă, când fac credite pe firmă pentru bunuri personale, când iau bani pentru serviciile firmei si uită să-i evidenţieze în contabilitate etc.
b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juri-dică la încetarea de plăţi;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.

Deci daca nu ati savarsit nici una din faptele enumerate, nu veti putea fi invinuita de bancruta simpla si nici nu se va atrage raspunderea cu patrimoniul personal.

De asemenea, daca s-a ajuns la arestari, trebuie sa stiti ca pentru fapte de genul fals, uz de fals, evaziune fiscala, raspunderea este personala si dureaza pana la termenul de prescriptie, indiferent cand s-a cesionat firma si ce scria in actul de cesiune!
multumesc pt rsp.mentionez ca pers care a cumparat a semnat un act in care a luat la cunostinta despre datoriile firmei si e de acord cu ele...acum e cercetat de diicot ,din ce am citit in presa,problema e ca sunt chemata si eu la diicot si nu stiu de ce?
multumesc pt rsp.mentionez ca pers care a cumparat a semnat un act in care a luat cunostinta despre datoriile firmei....
Presupunand din nou ca erati adm firmei, fie sunteti chemata ca martor pentru a da o declaratie cum si in ce fel l-ati cunoscut pe cesionar si cum s-a facut cesiunea, fie - aici numai dvs stiti - daca s-au comis fapte de natura penala in timpul mandatului dvs., descoperite acum si neprescrise, sa fiti chemata pentru acestea.

Alte discuții în legătură

Cesiune firma dany1408 dany1408 Buna ziua, vreau sa cesionez o firma catre o persoana, precizez ca firma are o datorie la stat si incheiate aprox 140 de abonamente catre un operator de ... (vezi toată discuția)
Vanzare firma mvcexpertprinting mvcexpertprinting Buna ziua, Cautand pe net despre vanzare firma, am ajuns pe acest forum, si as avea si eu o intrebare in legatura cu VANZARE FIRME. Am o firma de publicitate ... (vezi toată discuția)
Cesionare societate ContSters90283 ContSters90283 Buna ziua, Am un SC iar de la inceputul anului treaba pe domeniul meu de activitate merge foarte greu si vreau sa o cesionez unei terte persoane, in ... (vezi toată discuția)