Buna ziua.
Lucrez cu contract de mandat in asigurari.
Sunt luni in care am asigurari incheiate si luni in care nu fac nimic.
Platesc 16% impozit pe venit (10% asiguratorul si 6%eu).
Intrebarea mea este: pt a beneficia de cei 600ron indemnizatie pt cresterea copilului, trebuie sa am 12 luni consecutive impozitate de stat, sau se pune in calcul ultimul an lucrat chiar daca am avut cateva luni fara activitate?
V-as ruga frumos daca se poate sa-mi raspundeti la o intrebare .
Sunt in situatia de a-l trece pe sotul meu in concediul de maternitate. Sotul a fost in somaj pana la data de 1 ianuarie 2012 . Din ianuarie are un contract de mandat la o societate de brokeraj. Copilul se va naste la sf lunii decembrie sau inceputul lunii ianuarie . Poate obtine indemnizatia de crestere copil ?
Mentionez si faptul ca din iunie anul acesta este si angajat cu CM dar o jum de norma.....se pot cumula mai multe venituri pentru indemnizatie ?
1. Poate obtine indemnizatie pentru CCC dar va trebui sa renunte la contractul de mandat si sa suspende contractul individual de munca (CIM).
2. Iata ce spune si Ordinul MMFPS1474/2011:
Situatie:
Persoana care are un contract de muncă pe drepturi de autor încheiat pe o perioadă determinată. Ce venituri sunt luate în calcul şi cum i se calculează indemnizaţia pentru creşterea copilului?
Solutie:
Dacă există un contract de muncă sau de prestări servicii este o situaţie similară angajator/angajat. În această situaţie angajatorul este obligat să elibereze adeverinţa cu veniturile realizate timp de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului, respectiv sumele acordate lunar persoanei. În situaţia în care contractul se termină mai devreme de data până la care acesta a încetat, angajatorul trebuie să îi elibereze un document că acel contract a încetat înainte de termen. Momentul suspendării activităţii este întotdeauna momentul încetării contractului de muncă, respectiv momentul din care nu se mai obţin venituri supuse impozitului pe venit ca urmare a unei activităţi efective. În situaţia în care această persoană a beneficiat de drepturi băneşti aferente acestui contract, iar contractul nu a încetat şi dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului a fost deschis, trebuie încetat acest drept deoarece, pe perioada cât se beneficiază de indemnizaţie, persoana nu poate realiza venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Dacă contractul de muncă a încetat şi dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului a fost deschis după această dată, chiar dacă pe această perioadă au fost primite venituri, indemnizaţia se va acorda în continuare, acele venituri fiind rezultatul unei activităţi deja prestate, care a fost încheiată.
3. Nu ar fi rau sa cereti lamuriri si de la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asi,ilate acestora: eleva, studenta la zi, somaj indemnizat, concediu medical, concediu de maternitate etc. (v. OUG 111/2010).
2. Daca aveti un contract de mandat pe acesta vor fi luni in care veti obtine un anume venit, mai mare sau mai mic, sau zero, nu conteaza, dar trebuie ca acest contract sa fie in vigoare, sa nu fie suspendat sau incetat.
3. Pentru amanunte va puteti adresa si Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
Calcul ccc
maka23
Buna seara
Am si eu o intrebare:sotie insarcinata 7 luni,incadrata cu contract pe perioada nedeterminata.In aceasta luna incaseaza pe drepturi de autor o ... (vezi toată discuția)