avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil si mandat de gestiune ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil si mandat de gestiune colectiva

Buna ziua,
Intentionez sa solicit indemnizatie de crestere copil pina la virsta de 1 an incepind cu Ianuarie 2014. La acel moment voi fi fara loc de munca, desi nu cred ca acest lucru are relevanta in intrebarea pe care doresc sa o pun.
Sint membru al uniunii compozitorilor, cu care am semnat un mandat de gestiune colectiva a drepturilor de autor. Veniturile pe care le obtin in urma acestui mandat sint simbolice, de ordinul a 2-300 lei pe an.
Nu intentionez sa adaug aceste venituri la solicitarea de calcul a indemnizatiei, deoarece am oricum venituri suficiente pentru plafonul maxim de indemnizatie (sau sint obligat sa o fac?)
Intrebarea mea este daca trebuie sa imi suspend in vreun fel mandatul de gestiune pe perioada CCC, nu as vrea sa risc sa trebuiasca sa inapoiez 3400 lei pentru 200 lei pe care ii voi primi (eventual) ca drepturi de autor.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: wings100 , utilizator 15:21, 12 Decembrie 2013
1. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana care are un contract de muncă pe drepturi de autor încheiat pe o perioadă determinată. Ce venituri sunt luate în calcul şi cum i se calculează indemnizaţia pentru creşterea copilului?

Solutie:
Dacă există un contract de muncă sau de prestări servicii este o situaţie similară angajator/angajat. În această situaţie angajatorul este obligat să elibereze adeverinţa cu veniturile realizate timp de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului, respectiv sumele acordate lunar persoanei. În situaţia în care contractul se termină mai devreme de data până la care acesta a încetat, angajatorul trebuie să îi elibereze un document că acel contract a încetat înainte de termen. Momentul suspendării activităţii este întotdeauna momentul încetării contractului de muncă, respectiv momentul din care nu se mai obţin venituri supuse impozitului pe venit ca urmare a unei activităţi efective. În situaţia în care această persoană a beneficiat de drepturi băneşti aferente acestui contract, iar contractul nu a încetat şi dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului a fost deschis, trebuie încetat acest drept deoarece, pe perioada cât se beneficiază de indemnizaţie, persoana nu poate realiza venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Dacă contractul de muncă a încetat şi dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului a fost deschis după această dată, chiar dacă pe această perioadă au fost primite venituri, indemnizaţia se va acorda în continuare, acele venituri fiind rezultatul unei activităţi deja prestate, care a fost încheiată.

2. - Conform Codului fiscal veniturile din drepturi de autor sunt venituri profesionale impozabile asimilate veniturilor din salarii si sunt luate in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC).
- Ca urmare pe perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC nu puteti incasa si venituri din drepturi de autor.

3. Puteti sa intrebati si la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), cea care aproba si plateste indemhnziatia pentru CCC, pem e-mail, la: anps@pretatiisociale.ro
Multumesc pentru raspuns, asa interpretez si eu si cu toate acestea situatia pare absurda. Gestiunea drepturilor de autor nu este contract de munca, eu nu pot stopa exploatarea operei mele pe o perioada determinata si nici nu pot renunta la drepturile patrimoniale care rezulta din ea. Nu e vorba de bani, dupa cum spuneam e o suma infima, mi se pare insa o situatie cel putin interpretabila.
Puteti sa modificati contractul de mandat astfel incat acesta sa nu mai presupuna remunerare. Atat timp cat nu obtineti venituri de pe urma acelui contract de mandat, este absolut in regula.
Multumesc, se pare ca trebuie sa fac un drum pina la ucmr, la telefon nu au stiut sa imi spuna mare lucru, desi ma indoiesc ca sint primul membru care se confrunta cu asta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri drepturi autor in timpul ccc wings100 wings100 Buna ziua, revin pe un subiect pe care l-am ridicat si anterior. Sint membru al uniunii compozitorilor, care are obligatia conform legii sa gestioneze si sa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil, contract de mandat sylvya04 sylvya04 Buna ziua. Lucrez cu contract de mandat in asigurari. Sunt luni in care am asigurari incheiate si luni in care nu fac nimic. Platesc 16% impozit pe venit ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie copil / drepturi de autor Margotbc Margotbc Buna ziua! Care este cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului pentru persoanele care au contract de cesiune drepturi de autor? Sunt aceleasi beneficii ... (vezi toată discuția)