avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Venituri drepturi autor in timpul CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Venituri drepturi autor in timpul CCC

Buna ziua, revin pe un subiect pe care l-am ridicat si anterior.
Sint membru al uniunii compozitorilor, care are obligatia conform legii sa gestioneze si sa colecteze drepturi de autor pentru un numar de opere ce imi apartin.
Toate demersurile mele fata de ei pentru a ii determina sa imi dea un act care sa ateste o suspendare sau incetare a acestei surse de venit pe perioada CCC nu au avut nici un rezultat, iar eu trebuie sa depun urgent dosarul pt indemnizatie. Concret, am depus un contract de cesiune de drepturi de autor, pe care insa nu binevoiesc sa il inregistreze si sa il considere opozabil.
Citind OUG 111/2010 mi-a sarit in ochi Art 16 alin 3, care se refera la sumele primite care nu sint in urma desfasurarii unei activitati. Avind in vedere ca sumele primite de mine sint in baza unor opere create anterior, se poate considera ca incasarea de drepturi de autor din gestiune colectiva nu reprezinta o activitate productiva pe perioada CCC? Sint astfel protejat impotriva unei eventuale decizii de restituire venituri necuvenite?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:28, 24 Februarie 2014
Parerea mea este ca aveti dreptul la indemnizatie si daca mai primiti venituri din drepturi de autor pentru o activitate deja prestata si ca va incadrati la Art 16 alin 3 din OUG nr. 111/2010.

ORDIN nr. 1.474 din 6 mai 2011
pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor

SITUATIE:
Persoana care are un contract de muncã pe drepturi de autor încheiat pe o perioadã determinatã. Ce venituri sunt luate în calcul şi cum i se calculeazã indemnizaţia pentru creşterea copilului?

RASPUNS:
Dacã existã un contract de muncã sau de prestãri servicii este o situaţie similarã angajator/angajat. În aceastã situaţie angajatorul este obligat sã elibereze adeverinţa cu veniturile realizate timp de douãsprezece luni anterior datei naşterii copilului, respectiv sumele acordate lunar persoanei.
În situaţia în care contractul se terminã mai devreme de data pânã la care acesta a încetat, angajatorul trebuie sã îi elibereze un document cã acel contract a încetat înainte de termen.
Momentul suspendãrii activitãţii este întotdeauna momentul încetãrii contractului de muncã, respectiv momentul din care nu se mai obţin venituri supuse impozitului pe venit ca urmare a unei activitãţi efective.
În situaţia în care aceastã persoanã a beneficiat de drepturi bãneşti aferente acestui contract, iar contractul nu a încetat şi dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului a fost deschis, trebuie încetat acest drept deoarece, pe perioada cât se beneficiazã de indemnizaţie, persoana nu poate realiza venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
Dacã contractul de muncã a încetat şi dreptul la indemnizaţie pentru creşterea
copilului a fost deschis dupã aceastã datã, chiar dacã pe aceastã perioadã au fost primite venituri, indemnizaţia se va acorda în continuare, acele venituri fiind rezultatul unei activitãţi deja prestate, care a fost încheiatã
.
Ultima modificare: Vineri, 24 Ianuarie 2014
ana-cer, moderator
Multumesc pentru raspuns, in cazul meu nu e vorba de contract de munca, este vorba de gestiune colectiva in baza legii 8 a dreptului de autor. Mai mult, aceasta gestiune colectiva este (partial) obligatorie, asta inseamna ca eu nu o pot controla, nu o pot opri, si este efectuata de organismul de gestiune colectiva automat in numele meu, indiferent daca exista sau nu un mandat de gestiune intre mine si ei.
Dupa parerea mea o activitate productiva pe perioada CCC in cazul meu (compozitor si textier) ar insemna crearea de noi opere si inregistrarea lor in baza de date a gestiunii colective, nu si obtinerea de venituri din proprietate intelectuala pe opere create anterior.
Imi dau seama ca este un subiect mai putin comun, dar nu pot sa imi asum riscul unei eventuale decizii de impunere pentru venituri necuvenite, asa ca apreciez orice parere competenta.

Multumesc,
Am redat articolul integral doar pentru paragraful evidentiat la sfarsit, considerand ca justificarea de acolo e similara.
Poate ar fi mai bine sa faceti o intrebare oficiala in scris la AJPIS, cei care platesc indemnizatia de CCC.
Multumesc, o sa ma interesez cum se poate face adresa catre AJPIS
Nu sunt situatii similare, contractul de munca si contractul de drepturi de autor.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil si mandat de gestiune colectiva wings100 wings100 Buna ziua, Intentionez sa solicit indemnizatie de crestere copil pina la virsta de 1 an incepind cu Ianuarie 2014. La acel moment voi fi fara loc de munca, ... (vezi toată discuția)
Bonus acordat in ccc sunrise2 sunrise2 Buna ziua, Sunt in CCC din luna ianuarie, in septembrie copilul implinind un an. In luna iulie am primit un bonus banesc de la firma la care am fost angajata, ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie copil / drepturi de autor Margotbc Margotbc Buna ziua! Care este cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului pentru persoanele care au contract de cesiune drepturi de autor? Sunt aceleasi beneficii ... (vezi toată discuția)