avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum se calculeza pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum se calculeza pensia alimentara

Buna ziua.
As dori sa stiu cum se calculeaza pensia alimentara.Din care venit..brut,net..se iau in calcul prime,bonusuri...?Sotul meu a hotarit sa ii aloce copilului din prima casatorie o suma in valoare de 350 ron,bani pe care mama copilului nu ii foloseste exclisiv pt copil,in conditiile in care copilul locuieste la bunicii paterni si este ingrijit de catre ei si tata.As dori s amai stiu daca se poate intenta o actiune pt modificarea sumei pensiei alimentare si in ce conditii.Mentionez ca mama este cea care a obtinut custodia copilului de comun acord cu sotul meu.Multumesc anticipat pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: EmiliaPopa , utilizator 17:14, 13 Ianuarie 2011
Va contraziceti,pe de o parte spuneti ca sotul a hotarat alocarea sumei de 350 lei si pe de alta parte intrebati de modificarea pensiei.Nu aveti stabilit de instanta un cuantum al pensiei?
Obligatia de intretinere se plateste avind in vedere nevoile minorului si posibilitatile de plata ale celor obligati la acesta. Astfel, se au in vedere veniturile nete ale ambilor parinti spre a asigura copilului o situatia asemanatoare pe cit posibil celei in care cei doi ar fi impreuna si ar presta zi de zi si in natura intretinerea copilului. Evident se are in vedere si situatia in care unul dintre parinti are in prezent si alte obligatii de intretinere. Daca temeiurile care au fost avute in vedere de instanta la stabilirea initiala a obligatiei de intretinere s-au modificat intre timp, se poate solicita fie reducerea pensiei stabilite ori majorarea acesteia.
Eu stiu ca un kg de lapte costa la tarani 3,5lei x30 zile=?Eu am un baietel , la scoala in clasa a 3 si nu imi ajunge pt el 500 , am dat pt rechizite la scoala si pt carti cca 400 de lei.Pregatirea la limba engleza ma costa 30 lei ora.Intretinerea pt o persoana pe timp de iarna costa cca 300 lei.Dar copilul trebuie incaltat, imbracat, ii trebuie mancare buna ca sa creasca.Ca tata esti responsabil numai sa il faci atat? Copilul trebuie ajutat in viata, sa ajunga ceva nu sa ii intorci spatele.Corect dupa lege ,cuantumul pt stabilirea pensiei este de 1/4 din venitul net.
Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
Urmarirea drepturilor mentionate la alin. 4 se va putea face in limita a 1/2 din cuantumul acestora.

Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.
Cheltuiti acesti bani si in cazul in care copilul este crescut exclusiv de catre sotul dumneavoastra?

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara anca.banu anca.banu Cine suporta cheltuielile unui proces de stabilire a paternitatii( plata avocat, ADN, etc)? Exista sanse ca tatal sa fie obligat sa plateasca toate aceste ... (vezi toată discuția)
Incredintare crestere copil nenicu nenicu Am o situatie deosebita. Am o sora care are un copil sub un an. Este in divort cu sotul ei. Ea nu are serviciu si nici locuinta fiind in prezent gazduita la ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna ramona_moraru ramona_moraru Buna seara, Vă rog să imi explicati ce inseamnă custodia comuna a unui minor şi daca are vreo implicatie asupra pensiei de intretinere minor? În ce ... (vezi toată discuția)