Someaza pe debitoare sa plateasca creditoarei suma de...lei, actualizata in functie de rata inflatiei pana la data platii efective.
Din momentul emiterii hotararii pana la stingerea debitului. Presupun ca instanta a specificat suma in ordonanta....
Da. Este specificata suma restanta de 300.000 lei care trebuie actualizata cu rata inflatiei pana la data platii efective. Problema a intervenit cand executorul, la staruinta creditorului, a actualizat suma mai sus mentionata de la data la care creanta a devenit certa, lichida si exigibila, iar debitorul a calculat actualizarea sumei mai sus mentionate de la data ramanerii definitive si irevocabile a ordonantei de plata. Mai mult, executorul a acceptat calculul debitorului, iar acesta din urma a si achitat suma. Ulterior, creditorul face contestatie la titlu cu privire la lamurirea intelesului, intinderii si aplicarii titlului executoriu, prin care contesta suma achitata de debitor
He,he....contestatie la ordonanta nu mai au cum sa faca. Executorul s-a conformat sumei prevazuta de instanta...la fel si cererea catre instanta initiata de creditor, specifica in mod cert aceeasi suma.
Pai nu este vorba de aceeasi suma. 300.000 lei este debitul restant pe care debitorul il avea de achitat creditorului. In hotarare, instanta a specificat doar ca aceasta suma de 300.000 lei trebuie actualizata in functie de rata inflatiei pana la data platii efective. Problema a intervenit cand actualizarea sumei a fost calculata diferit. Creditorul, prin executor, a calculat inflatia de la data la care debitorul a acceptat la plata facturile ce fac obiectul sumei de 300.000 lei, pe cand debitorul a calculata inflatia de la data ramanerii irevocabile a hotararii instantei. Deci, problema este ca instanta nu a specificat in hotarare data de la care trebuie calculata inflatia, iar cei doi (creditor si debitor) nu se inteleg asupra calculului inflatiei
Conteaza foarte mult ce suma e trecuta in somatia de plata. In cazul de fata, creditorul, poate face un calcul asupra dobanzilor ulterioare din momentul(data) cand suma de 300000 lei trebuia platita, pana la achitarea integrala. Asta inseamna o noua procedura ca cea anterioara, cu motivatia probatorie, pentru recuperarea dobanzilor.
In cazul titlurilor executorii de exemplu, creditorul calculeaza suma finala cu tot cu dobanzi in cererea de executare silita. Unele instante, in baza cererii, introduc suma pretinsa in hotarare. Din momentul acela pana la stingerea debitului, se percep noi dobanzi.
In cazul somatiei de plata, creditorul are datoria sa stipuleze in cerere suma FINALA, urmand ca din momentul ordonantei sa se calculeze o noua dobanda pana la stingerea debitului.
Revin pentru a fi mai explicit: somatia de plata, nu reprezinta altceva decat transformarea facturii si a altor creante care in sine nu reprezinta titluri executorii. DAR! transformarea este oglindita in acea ordonanta emisa de instanta, ca atare ordonanta reprezinta titlul executoriu in baza caruia se poate demara procedura de executare silita. Mai departe, suma prevazuta in ordonanta se poate recupera silit + dobanzile ulterioare + comision de executare silita + cheltuieli de executare.