avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită EXECUTARE SILITA
Discuție deschisă în Executare silită

EXECUTARE SILITA

Daca sunt excuta silit si deja platesc in urma popririi pe salar de doi ani, suma pe care trebuie sa o achit este cea evidentiata de instanta , sau la aceasta cresc mereu dobanzile si penalitatile si cine le calculeaza ca in acest caz nu mai termin niciodata de platit? Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:09, 22 Martie 2018
Executarea silită are loc până la realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu, achitarea dobânzilor, penalităților sau a altor sume acordate potrivit legii prin titlu, precum și a cheltuielilor de executare. În cazul în care prin titlul executoriu au fost stipulate ori acordate dobânzi, penalități sau alte sume, care se cuvin creditorului, fără să fi fost stabilit cuantumul acestora, ele vor fi calculate de executorul judecătoresc, potrivit legii. De asemenea, executorul judecătoresc, la cererea creditorului, poate actualiza valoarea obligației principale stabilite în bani, indiferent de izvorul ei, potrivit criteriilor cuprinse în titlul executoriu. În cazul în care titlul executoriu nu conține niciun asemenea criteriu, executorul judecătoresc va proceda, la cererea creditorului, la actualizare în funcție de rata inflației, calculată de la data când hotărârea judecătorească a devenit executorie sau, în cazul celorlalte titluri executorii, de la data când creanța a devenit exigibilă și până la data plății efective a obligației cuprinse în oricare dintre aceste titluri. Dacă titlul executoriu nu cuprinde dobânzi, penalități sau alte sume, însă ele se cuvin de plin drept creditorului, potrivit art. 1.535 din Codul civil sau altor dispoziții legale speciale, acestea vor fi stabilite de către instanța de executare la cererea creditorului, prin încheiere dată cu citarea părților. (în principiu, până ce nu o să vă stoarcă bine de tot, nu o să înceteze executarea silită) Concluzia este că trebuie văzut titlul executoriu sau trebuie să oferiți date suplimentare.
Este vorba despre un contract bancar in care suma executata este solicitata de catre banca reprezentand : suma initiala datorata, dobanzi si penalitati , la data cand s-a declarat creditul scadent anticipat si m-a dat la executare silita, acesta reprezentand titlul executoriu , rezultand o suma totala de 13 000 lei . Intrebarea este daca la aceasta suma se calculeaza mereu dobanzi si penalitati? Cu riscul de a ma repeta , poate am explicat ceva mai bine de data aceasta. Va multumesc din suflet.
Daca "suma initiala datorata, dobanzi si penalitati , la data cand s-a declarat creditul scadent anticipat" ar fi fost achitata in totalitate si deodata atunci nu s-ar mai fi calculat in plus nimic altceva, decat cheltuielile de executare (care sunt si ele destul de consistente, uneori pot chiar dubla suma). Insa, cred ca nu va ganditi ca cei 13 000 lei se impart la o suma fixa retinuta lunar si datoria se stinge la concurenta sumei. Ideea este ca o persoana executata silit plateste intr-un final mult mai mult decat ar fi platit bancii conform contractului de credit, in plus de pe urma debitorului trebuie sa traiasca si biroul executorului judecatoresc si personalul aferent (fiind o profesie liberala). Pentru un calcul concret al sumelor, mergeti cu dosarul la un jurist sa va faca o socoteala (pentru ca, din datele oferite nu se poate concluziona).
Mai mentionez ca in aceasta suma sunt incluse si onorariul executorului.El poate solicita continuu , peste toate cheltuielile inscrise in titlu plus cheltuieli de judecata sau onorariul care si l-a trecut in titlul de poprire? Multumesc ptr . promptitudine, din suflet. Iar HOTARAREA si infiintarea popririi spune pana la concurenta sumei.
Asa este formula din hotarare "pana la concurenta sumei", dar asta nu inseamna ca daca se plateste spre exemplu, 100 lei pe luna, suma se va achita in 130 de luni, adica in 11 ani si nici un leu in plus. Pentru banii care stau la dvs trebuie platita dobanda. Acum, cat si cum se calculeaza, cat vi se retine lunar si alte calcule, este o alta discutie si trebuie vazute actele, adica ce v-am spus si mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire salariu gabi.nico gabi.nico Buna ziua, am o poprire pe salariu, la care am facut o intelegere de plata. Problema mea e ca nu inteleg suma pe care o am de plata: am primit o incheiere de ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca pap pap Buna ziua , nu stiu cum ar trebui sa calculez salariile indexate si majorate si toate celelalte drepturi de care ar fi beneficiat angajatul???? Cine ar putea ... (vezi toată discuția)
Incheiere civila mmp mmp In cazul unei cereri de executare silita pentru neplata unui credit, Judecatoria emite o Incheiere civila prin acre dispune executarea silita, notificand suma ... (vezi toată discuția)