avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită incheiere civila
Discuție deschisă în Executare silită

incheiere civila

In cazul unei cereri de executare silita pentru neplata unui credit, Judecatoria emite o Incheiere civila prin acre dispune executarea silita, notificand suma ce trebuie recuperata. Intrebarea nr. 1 este : incheierea civila are aceeasi putere ca si sentinta definitiva, mai ales ca incheierea civila nu este supusa nici unei cai de atac. Intrebarea nr.2: suma poate fi marita de creditor prin adaugarea de alte dobanzi, penalitati etc. sau este fixa, eventualele solicitari ale creditorului urmand sa fie analizate de alta instanta?
Cel mai recent răspuns: bejvoiculescu , utilizator 22:46, 12 Ianuarie 2018
1) Si incheierea si sentinta, sunt hotarari judecatoresti, hotarari care au puterea conferita de lege, dupa caz. Incheierea despre care vorbiti, in cazul in care respinge cererea de incuviintare a executarii silite, este supusa unei cai de atac si anume apelului, spre exemplu. Deci ...
2) Este impropriu spus ca "suma poate fi marita de creditor prin ...etc", insa da, sub rezerva ca intrebarea dvs este foarte generala, se poate spune ca suma de recuperat prin executarea silita a debitorului poate fi modificata (in plus, se intelege) pe parcursul executarii silite, din diverse motive si prin diverse proceduri si tertipuri (aparent) legale. Deci, da, se poate intampla asa ceva.
Art. 628. Obligatiile susceptibile de executare silita
(1) Pot fi executate silit obligatiile al caror obiect consta in plata unei sume de bani, predarea unui bun ori a folosintei acestuia, desfiintarea unei constructii, a unei plantatii ori a altei lucrari, incredintarea minorului, stabilirea locuintei si vizitarea acestuia sau in luarea unei alte masuri stabilite prin titlul executoriu.

(2) In cazul in care prin titlul executoriu au fost stipulate ori acordate dobanzi, penalitati sau alte sume, care se cuvin creditorului, fara sa fi fost stabilit cuantumul acestora, ele vor fi calculate de executorul judecatoresc, potrivit legii.

(3) De asemenea, executorul judecatoresc, la cererea creditorului, poate actualiza valoarea obligatiei principale stabilite in bani, indiferent de izvorul ei, potrivit criteriilor cuprinse in titlul executoriu. In cazul in care titlul executoriu nu contine niciun asemenea criteriu, executorul judecatoresc va proceda, la cererea creditorului, la actualizare in functie de rata inflatiei, calculata de la data cand hotararea judecatoreasca a devenit executorie sau, in cazul celorlalte titluri executorii, de la data cand creanta a devenit exigibila si pana la data platii efective a obligatiei cuprinse in oricare dintre aceste titluri.

(4) Daca titlul executoriu nu cuprinde dobanzi, penalitati sau alte sume, insa ele se cuvin de plin drept creditorului, potrivit art. 1.535 din Codul civil sau altor dispozitii legale speciale, acestea vor fi stabilite de catre instanta de executare la cererea creditorului, prin incheiere data cu citarea partilor.

(5) Pentru sumele stabilite prin aplicarea alin. (1)-(4), incheierea instantei de executare sau a executorului judecatoresc constituie titlu executoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu de munca pap pap Buna ziua , nu stiu cum ar trebui sa calculez salariile indexate si majorate si toate celelalte drepturi de care ar fi beneficiat angajatul???? Cine ar putea ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu gabi.nico gabi.nico Buna ziua, am o poprire pe salariu, la care am facut o intelegere de plata. Problema mea e ca nu inteleg suma pe care o am de plata: am primit o incheiere de ... (vezi toată discuția)
Executare silita apeiron2 apeiron2 Daca sunt excuta silit si deja platesc in urma popririi pe salar de doi ani, suma pe care trebuie sa o achit este cea evidentiata de instanta , sau la aceasta ... (vezi toată discuția)