avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am nevoi de sfaturi in problema unei Succesiuni !
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am nevoi de sfaturi in problema unei Succesiuni !

Bunicul decedat, unic titular a casei pe care a contruit-o impreuna cu bunica, are din prima casatorie o fica, apoi din a doua casatorie cu bunica care este in viata pe tatal meu decedat. Eu si sora mea am dori sa facem sucesiunea, dar nu prea stim de unde sa incepem, care sunt pasii pe care ar trebui sa-i parcurgem?
Matusa mea (sora vitrega a tatalui meu) sustine (sau sustinea) ca ar renunta la dreptul ei in favoarea noastra, doar ca ea in urmatorii doi ani este plecata din tara, si nu ar putea veni personal sa semneze. Vrem sa urgentam cu succesiunea, deoarece bunica este bolnava si in plus verisorii ar vrea partea lor (cu toate ca au fost despagubiti, a fost o intelegere verbala ca ei mostenesc casa strabunicului cum s-a si intamplat, iar noi pe a bunicului), doar ca din cate stim nu au drept de decizie atata timp cat matusa este in viata si este de o alta parere. Ar exista o posibilitate ca matusa mea sa poate renunta la dreptul ei chiar din locul in care se afla fara a veni personal in Romania iar noi sa putem face succesiunea fara ea? Un fel de testament, donatie...
Sau ce alta modalitate ar mai exista fara sa fie nevoie de semnatura ei ( a matusii) pentru a intra eu si sora mea in posesia casei?
Va multumesc mult.
Lavinia

P.S. Am apelat la aceasta varianta, deoarece locuiesc in strainatate si mi-ar fi foarte greu sa merg in Romania special pentru a ma consulta cu un specialist. Doresc ca inainte de a incepe cu actele sa stiu ce am de facut si la usa cui trebuie sa bat. Inca o data mii de multumiri.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:04, 30 Ianuarie 2008
Chiar nu ma poate indruma nimeni? Am scris ceva gresit... Nu prea inteleg.
Daca va intelegeti succesiunea o puteti face la notar. Daca nu puteti merge personal puteti face o procura pentru cineva din tara.
Acum ar mai fi de discutat. Bunicul cand a decedat?
Pai bunicul meu a murit in urma cu aporximativ 10 ani. Eu as putea merge personal pentru a face succesiunea, matusa mea e cea care nu poate veni in urmatorii doi ani.
Daca totusi este mult de discutat nu va pierdeti timpul cu problema mea, am observat ca sunt pe acest site probleme mult mai delicate decat cea de fata. Multumesc
Pai, o declaratie de renuntare (pe care zice ca ar face-o matusa) se face in 6 luni de la deces... nu in 10 ani.

Si, la o adica, cum dovediti acceptarea mostenirii?
Da, chiar ca e de discutat... Daca as fi bunica din poveste cred ca as avea toate sansele sa afirm ca sunt singura acceptanta tacita a mostenirii (pt. ca dupa 10 ani e cam greu de dovedit in amanunt ce s-a intamplat in primele 6 luni de la deces - termenul de acceptare).
Am fost in necunostinta de cauza, precum (din pacate) multe familii din Romania. Daca nu aflam de la Dv. ca timpul joaca un rol important intr-o asemenea situatie, nu stiam nici acum. Am fost copii, tatal nostru a murit in urma cu multi ani si oricum pana acum nu am fi avut posibilitati financiare pentru a face o succesiune.

Alte discuții în legătură

Succesiune mostenire bluesky80 bluesky80 Buna seara,va prezint urmatoarea situatie si va rog sa-mi dati un sfat; bunica mea a murit in noiembrie 2011,mostenitori 2 copii dintre care tatal meu care ... (vezi toată discuția)
Succesiune instanta parisor parisor Buna seara! Discutam despre succesiunea bunicilor mei(bunica a decedat in 1977 si bunicul a decedat in 2006) , care au doi mostenitori pe tatal meu si sora ... (vezi toată discuția)
Cine e de vina? notarul sau mostenitorul??? olteanu.adriana olteanu.adriana Subiectul este mai delicat; hai sa incep cu inceputul ...eu sunt infiata cu drepturi depline in Bucuresti; tatal meu natural a trait undeva la tara si a avut ... (vezi toată discuția)