avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Schimbare impozitare PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Schimbare impozitare PFA

Buna ziua,

Sunt PFA pe norma de venit din august 2009.Vreau sa trec la impozitare in sistem real.Am 2 intrebari:

1. daca este posibil , ce trebuie sa fac si de cand se face efectiv schimbarea de impozitare?

2.pentru anul 2011 cum va fi calculata impozitarea?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: avas , utilizator 10:40, 20 Octombrie 2010
Opţiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă nu se depune o cerere de renunţare de către contribuabil.
Cererea de opţiune pentru stabilirea venitului net în sistem real se depune la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv.
1.
Codul fiscal spune:
ART. 51
Opţiunea de a stabili venitul net anual, utilizându-se datele din contabilitatea în partidă simplă
(1) Contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente, impuşi pe bază de norme de venit, precum şi cei care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real, potrivit art. 48.

(2) Opţiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă nu se depune o cerere de renunţare de către contribuabil.
(3) Cererea de opţiune pentru stabilirea venitului net în sistem real se depune la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfăşurat activitate şi în anul precedent, respectiv în termen de 15 zile de la începerea activităţii, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal.

Din asta eu deduc ca trebuie sa depui o cerere de trecere la sistem real pina pe 31 ianuarie 2011 pentru a putea trece in sistem real pe anul 2011.

Am inteles insa ca in practica unele sectii financiare accepta trecerea de la norma de venit la sistem real si in timpul anului

2. Daca treci la sistem real depui o declaratie cu venitul estimat, platesti impozit, sanatate la venitul respectiv, urmand ca in 2012 sa se faca regularizarea.
La adm. financiara am fost informat ca nu pot trece la contabilitate in sistem real pentru ca nu am 2 ani pe norma de venit. Asa este ? Daca depun cererea maine , de cand mi se schimba impozitarea ? De la 1 ianuarie 2011?
Daca te uiti in ce ti-am scris
(2) Opţiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă nu se depune o cerere de renunţare de către contribuabil.

Eu din textul de mai sus deduc ca doar daca esti in sistem real esti obligat sa stai 2 ani la sistem real inainte sa poti trece la norma de venit. Si trecerea se face la cerere depusa la inceputul anului. Cel putin asta inteleg eu din codul fiscal, Art. 51 care intervine in cazul asta.
Cei de la administratia financiara probabil nu vor sa faca trecerea la real gandindu-se ca iau mai mult de pe om daca e la norma. Eu cred ca trebuie insistat, 2 ani vechime trebuie doar daca vrei sa faci trecerea de la real la norma (asta inteleg din codul fiscal, Art. 51, (2) ). Deci daca faci trecerea la sistem real trebuie sa ramii la sistem real minim 2 ani, nu poti sa faci trecerea inapoi la norma mai repede de 2 ani. Invers nu am vazut sa existe obligatia de a sta minim 2 ani la norma inainte sa poti trece la real - dar poate nu cunosc toate caile fiscului.

Poti sa mai dai o tura pe la ei si sa insisti, spunand ca Art. 51 punct (2) spune de obligativitatea de a sta 2 ani la real si abia dupa aia sa poti trece la norma si nu zice cum ca la norma esti obligat sa stai 2 ani inainte sa poti trece la real.
Punctul (3) din acelasi articol spune ca pentru 2011 trebuie sa depui o cerere de optiune pina pe 31 ianuatie 2011. Nu stiu daca asta inseamna ca poti depune cererea in intervalul 1 ianuarie 2011-31 ianuarie 2011 sau de acum pina la 31 ianuarie 2011.
Incerc sa gasesc o solutie pentru perioada urmatoare cand nu voi avea activitate , de aceea iau in considerare toate variantele LEGALE pentru a reduce la minim datoriile la stat .O alta varianta ar fi suspendarea activitatii , dar in acest caz am alte intrebari pentru care va multumesc anticipat daca imi raspundeti:

1. suspendarea inseamna plata impozitului conform normei de venit pana la data suspendarii?

2. sanatatea si contributiile sociale se platesc pana la data suspendarii?Trebuie instiintata Casa de Sanatate si Casa de pensii de aceasta suspendare?

O alta varianta ar fi mutarea activitatii in alt oras unde norma de venit este suportabila.Stie cineva daca in acest caz sunt situatii de evitat?

Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De la norma de venit la sistem real MikePort MikePort Buna ziua, Dupa ultimele modificari se pare ca e sigur ca din 2012 nu va mai exista norma de venit in domeniul IT, indiferent de judet. Trecand de la norma ... (vezi toată discuția)
Declaratia 220 - pfa norma de venit ipi ipi Declaratia 220 trebuie oare depusa pt. un PFA infiintat in 2010? (vezi toată discuția)
Schimbare impozitare pfa avas avas Buna seara Daca ma inregistrez ca PFA platitor de impozit in sistem real , mai pot schimba impozitarea pentru norma de venit?Si invers. Multumesc (vezi toată discuția)