In situatia in care un minor de 15 ani savarseste o infractiune de furt calificat al carei obiect consta intr-o suma de bani - in speta de fata 25 mil vechi - care este cursul procedurii - interogarea apropiatilor? Unii colegi sustineau ca e posibil ca instanta sa admita interceptarea telefonica, ori a mail-urilor minorului in cauza. Este posibil ca instanta sa admita o astfel de cerere?
Pana sa se ajunga la instanta de judecata minorul va fi cercetat penal de organele de politie si procuratura.Recomnadarea mea este ca parintii minorului sa angajeze un avocat care sa il asiste
Minorii intre 14-16 ani raspund penal daca, conform legii, pe calea unei evaluari psihiatrice, se va demonstra ca la momentul comiterii faptei minorul a lucrat cu discernamant.Raspunderea penala este una personala, astfel incat parintii minorului nu pot fi interogati, insa, este nercesara intocmirea unui referat de evaluare si in proces va fi citat si serviciul de probatiune.Depinde , in general interceptarea comunicarilor se dispune in cazul unor infractiuni de coruptie mai mult, nu ca furtul calificat nu ar fi o infractiune grava, insa , minorii de peste 14 ani care comit infractiuni, desi nu sunt aparati de pedeapsa , au parte de un tratament penal mai bland comparativ cu majorii. Lor le pot fi aplicate pedepse ori masuri educative.
Saru'mana Legally,
Poate nu e vorba de interceptari, ci pur si simplu de desfasuratoare ale apelurilor efctuate sau primite, prin care sa se faca lumina asupra imprejurarilor concrete ale faptei.
In rest interceptari am intalnit de la talharii in sus
Eu cred ca depinde si daca in speta este vorba despre o posibila participatie penala , situatie in care ar trebui depistate unele aspecte privind modul in care au pus la cale fapta, daca , eventual s-au mai comis si alte asemenea fapte.Nu ar fi exclus sa se ceara asa ceva si sa se admita.Sigur, se stie ca netul uneori devine un mediu propice pentru infractori, iar verificarea mailului sau conversatiilor de pe mess ar putea releva multe aspecte. In plus, produsul infractiunii nu e unul neglijabil , suma fiind destul de mare.
Licenta
vasile.roberto
Buna ziua,am si eu nevoie de cateva informatii cu privire la tema de licenta \"cauzele care inlatura caracterul penal al faptei\" . Unde le pot ... (vezi toată discuția)