avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 361 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Acuzat pentru Furt Calificat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Acuzat pentru Furt Calificat

Buna ziua ,

In urma cu cateva luni ( cca 2 luni ) am fost acuzat pentru furt calificat eu si cu 5 prieteni , intr-o seara am fost intr-un pod al unui bloc unde stiam ca se afla niste tigari de contrabanda , am sustras tigarile de acolo eu si cu inca 2 prieteni dupa care pe strada am fost opriti de politie , am dat declaratie si am recunoscut fapta , sunt la prima abatere si sunt minor am doar 14 ani si sper ca cnva sa imi zica care ar fi pedeapsa ... Am fost si la o expertiza dar rezultatele inca nu au aparut ...
Cel mai recent răspuns: Constantin Alexandru Radu , Consilier juridic 16:35, 23 Septembrie 2011
Minorii intre 14-16 ani raspund penal daca, conform legii, pe calea unei evaluari psihiatrice, se va demonstra ca la momentul comiterii faptei minorul a lucrat cu discernamant.Raspunderea penala este una personala, astfel incat parintii minorului nu pot fi interogati, insa, este necesara intocmirea unui referat de evaluare si in proces va fi citat si serviciul de probatiune.Depinde , in general interceptarea comunicarilor se dispune in cazul unor infractiuni de coruptie mai mult, nu ca furtul calificat nu ar fi o infractiune grava, insa , minorii de peste 14 ani care comit infractiuni, desi nu sunt aparati de pedeapsa , au parte de un tratament penal mai bland comparativ cu majorii. Lor le pot fi aplicate pedepse ori masuri educative.

Potrivit art.209 C.pen., furtul calificat se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani, iar dispozitiile art.81 C.pen. prevad ca suspendarea conditionata a executarii pedepsei nu poate fi dispusa in cazul infractiunilor intentionate, pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 12 ani.
Este adevarat ca, potrivit art.19 C.pen. limitele pedepsei pentru minori se reduc la jumatate, dar aceasta nu are relevanta asupra institutiei suspendarii executarii, cat timp art.81 alin.3 C.pen. are in vedere doar infractiunea, nu si faptuitorul.

Recomnadarea mea este ca parintii minorului sa angajeze un avocat care sa il asiste

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor - furt calificat mieka18 mieka18 In situatia in care un minor de 15 ani savarseste o infractiune de furt calificat al carei obiect consta intr-o suma de bani - in speta de fata 25 mil vechi - ... (vezi toată discuția)
Furt in tren amy_dyly_2008@yahoo.com amy_dyly_2008@yahoo.com #-o buna ziua am 20 de ani intro seara dintro prostie am furat cu un coleg o statie de emisie receptie dintr-un tren iar prietenul meu a fost prins de politia ... (vezi toată discuția)
Furt din scoala gabriela_roxana gabriela_roxana Numele meu e Gabi si am si eu o intrebare la dumnevoastra ,ce ne sfatuiti sa facem daca tata a fost prins la furat in incinta unei scoli care era in reparatii ... (vezi toată discuția)