ilfan_last a scris:
Am imprumutat fostului meu prieten suma de 17000 euro. Acesta are o casa pe numele sau. Ca sa fiu sigura ca am o garantie ca imi voi recupera banii as vrea sa ii propun sa facem un act de mana in care sa specifice suma indatorata. In cazul neachitarii acesteia sa se stipuleze in act ca am dreptul la o parte din casa in valoare de 17000 euro, locuinta acestuia fiind chiar data spre vanzare. Vreau sa stiu daca este doar un act de mana nelegalizat la notar daca ajung in instanta are vreo valoare? Si mai am inca o problema. Impreuna am cumparat o masina si doar promisiunea de vanzare-cumparare este pe numele meu. Masina a fost apoi trecuta direct pe o firma care nu este decat pe numele lui. Eu nu am semnat niciun act de vanzare cumparare. Mai are vreo importanta acea promisiune de vanzare-cumparare?
cea mai buna varianta este contractul de imprumut cu garantie imobiliara facut la notar, deoarece acest inscris la scadenta poate fi investit cu titlu executoriu, dar mare atentie daca este de acord, sa cercetati extrasul de carte funciara sa aveti ipoteca de rang I, pt ca daca imobilul a fost deja ipotecat , si mai ales daca a fost ipotecat in favoarea vreunei banci , banca are prioritate la executare. Poi puteti face un inscrs de mana , scris de debitor si semnat de acesta, impreuna cu un martor (mare atentie pe aceste inscrisuri sub semnatura privata sa existe trecute datele de identificare ale debitorului si martorului - CNP, serie, nr CI , si adresa de domicilui si de resedinta - daca este cazul , datele sunt absolut necesare pt identificare partilor si pentru posibilitatea citarii lor , daca se ajunge in instanta)