avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba extinsa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba extinsa

Salutare la toata lumea,

Am o problema legata de dreptul muncii si sper sa ma puteti ajuta.

In prezent sunt angajat la o firma multinationala de IT. Am fost angajat acum 2 luni pe un program de Stagiu de practica. Ca sa detaliez, dupa o serie de interviuri unde am fost ales din mai multi candidati mi-au facut o oferta: 2 luni sa lucrez 8h/zi pe un contract perioda determinata cu 540ron net/luna, apoi dupa cele 2 luni sa trec pe contract durata nedeterminata cu salariul intreg pe care l-am cerut.
Acum ca se aproprie sfarsitul celor 2 luni, mi-au adus la conostinta ca vor sa-mi mai prelungeasca contractul pe o luna,sub pretextul ca nu mai e timp luna asta (desi mai sunt 11 zile) pt contracte si alte chestii birocratice. Si apoi o sa trec pe contract perioada nedeterminata cu salariu un pic mai mare decat cerusem eu initial. Nu stiu daca mint sau nu.
La feedback dupa astea 2 luni a zis ca e de bine, dar si ca sunt ceva chestii in neregula.

Eu am citit in codul muncii, ca perioada de proba e 30 - maxim 60 de zile (90 pt functii de conducere). Desi ce fac eu acum nu e perioada de proba dpdv
legal, dar ei asa spun "un fel de perioada de proba".
Mie nu mi se pare normal sa muncesc un sfert de an pe 5 milioane (50 ron costa doar abonametul pt trasportul in comun) si sa stau cu frica ca dupa 3
luni de muncit aproape pe gratis o sa-mi zica ca nu ma potrivesc pe post si sa plec.
Sau mai exista posibilitatea ca dupa asta 3 luni, sa-mi-l mai prelungeasca cu inca 2 luni..

Ambele mie mi se par profund incorecte pentru ca eu am acceptat oferta lor stiind ca o sa lucrez 2 luni pe perioada determinata cu 540ron. Nu mai mult.

Pot sa le fac ceva daca fac asta? Sa scriu o plangere la ITM, sau ceva? Eu cred ca ei au aranjat in asa fel incat legea ii protejeaza doar pe ei si eu sunt vulnerabil.
Vreau sa am o garantie, sa stiu ca exista o lege care poate macar sa-i sperie daca se spala pe maini de mine dupa astea 3 luni. Nu vreau sa stau stresat si fara bani inca o luna.
Ce sa fac, sa semnez contractul de prelungire sau nu? Sa le zic sa faca un contract de prelungire pe 15 zile?

Orice sugestii sunt binevenite.

Va multumesc si va doresc sa nu aveti probleme de genul la servici.
Ultima modificare: Marți, 19 Octombrie 2010
danamariei, utilizator
Cel mai recent răspuns: ursuletroz , utilizator 20:47, 20 Octombrie 2010
Art. 31. [perioada de probă]
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.

(3) În cazul muncitorilor necalificaţi, perioada de probă are caracter excepţional şi nu poate depăşi 5 zile lucrătoare.
(4) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ se încadrează, la debutul lor în profesie, pe baza unei perioade de probă de cel mult 6 luni.
(41) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
(5) Pe durata perioadei de probă salariatul se bucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă. aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
Aici se face deliberat o confuzie intre contractul de munca pe perioada determinata si perioada de proba.
Art. 31. Codul muncii
- (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Art. 32. - (1) Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
(2) Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
(3) Neinformarea salariatului anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca cu privire la perioada de proba, in termenul prevazut la art. 17 alin. (4), duce la decaderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate.
(4) Perioada de proba constituie vechime in munca.

Art. 80. - (1) Prin derogare de la regula prevazuta la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, in cazurile si in conditiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata.

Art. 82. - (1) Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 24 de luni.

Nu am inteles pana la urma, sunteti in perioada de proba sau aveti contract pe perioada determinata?
1. Nu este vorba de nicio prelungire a duratei de proba - este o aberatie a angajatorului acest lucru - , ci de o prelungire a duratei c.i.m.

2. La terminarea celor 3 luni , angajatorul nu este obligat sa va mai prelungeasca sau sa modifice durata c.i.m..

3. Sesizarea catre ITM nu vad cum sa va ajute atat timp cat prelungirea sau modificare unui c.i.m. incheiat pe durata determinata nu este obligatorie pentru angajator.
@Procmarci: sunt pe contract perioada determinata 2 luni cu salariu minim pe ec, 8h/zi. L-am semnat la inceput acum aprox 2 luni.

@Freeelis: Sorry dar nu inteleg "prelungirea sau modificare unui c.i.m. incheiat pe durata determinata nu este obligatorie pentru angajator. ". Asta inseamna ca pot sa mi-l prelungeasca cat vor ei, fara sa semenz? Sau cum...?
danamariei a scris:

.......
@Freeelis: Sorry dar nu inteleg "prelungirea sau modificare unui c.i.m. incheiat pe durata determinata nu este obligatorie pentru angajator. ". Asta inseamna ca pot sa mi-l prelungeasca cat vor ei, fara sa semenz? Sau cum...?


Asata inseamna ca nu este obligat sa va prelungeasca durata contractului la expirarea perioadei initiale.

Alte discuții în legătură

Angajare baraboidumitru baraboidumitru care este perioada maxima de angajare pentru acomodare si ce implica (vezi toată discuția)
Revisal-urgent sallai sallai daca angajez pe perioada de proba de 30 de zile, contractul de munca este pe perioada determinata sau se poata pe perioada nedeteminata? multumesc (vezi toată discuția)
Perioada de proba dupa noul cod al munci kingcbc kingcbc Doresc sa stiu care e perioada maxima de proba pentru un agajat pe termen nelimitat sau pe perioada determinata? Am inteles ca poate ajunge pana la 6 luni ... (vezi toată discuția)