Am o problema legata de dreptul muncii si sper sa ma puteti ajuta.
In prezent sunt angajat la o firma multinationala de IT. Am fost angajat acum 2 luni pe un program de Stagiu de practica. Ca sa detaliez, dupa o serie de interviuri unde am fost ales din mai multi candidati mi-au facut o oferta: 2 luni sa lucrez 8h/zi pe un contract perioda determinata cu 540ron net/luna, apoi dupa cele 2 luni sa trec pe contract durata nedeterminata cu salariul intreg pe care l-am cerut.
Acum ca se aproprie sfarsitul celor 2 luni, mi-au adus la conostinta ca vor sa-mi mai prelungeasca contractul pe o luna,sub pretextul ca nu mai e timp luna asta (desi mai sunt 11 zile) pt contracte si alte chestii birocratice. Si apoi o sa trec pe contract perioada nedeterminata cu salariu un pic mai mare decat cerusem eu initial. Nu stiu daca mint sau nu.
La feedback dupa astea 2 luni a zis ca e de bine, dar si ca sunt ceva chestii in neregula.
Eu am citit in codul muncii, ca perioada de proba e 30 - maxim 60 de zile (90 pt functii de conducere). Desi ce fac eu acum nu e perioada de proba dpdv
legal, dar ei asa spun "un fel de perioada de proba".
Mie nu mi se pare normal sa muncesc un sfert de an pe 5 milioane (50 ron costa doar abonametul pt trasportul in comun) si sa stau cu frica ca dupa 3
luni de muncit aproape pe gratis o sa-mi zica ca nu ma potrivesc pe post si sa plec.
Sau mai exista posibilitatea ca dupa asta 3 luni, sa-mi-l mai prelungeasca cu inca 2 luni..
Ambele mie mi se par profund incorecte pentru ca eu am acceptat oferta lor stiind ca o sa lucrez 2 luni pe perioada determinata cu 540ron. Nu mai mult.
Pot sa le fac ceva daca fac asta? Sa scriu o plangere la ITM, sau ceva? Eu cred ca ei au aranjat in asa fel incat legea ii protejeaza doar pe ei si eu sunt vulnerabil.
Vreau sa am o garantie, sa stiu ca exista o lege care poate macar sa-i sperie daca se spala pe maini de mine dupa astea 3 luni. Nu vreau sa stau stresat si fara bani inca o luna.
Ce sa fac, sa semnez contractul de prelungire sau nu? Sa le zic sa faca un contract de prelungire pe 15 zile?
Orice sugestii sunt binevenite.
Va multumesc si va doresc sa nu aveti probleme de genul la servici.
Pot sa le cer in schimb sa-l prelungeasca doar pe 15 zile, spre dosebire de o luna cum au zis ei?
Ideea e ca vreau sa intru cat mai repede pe contract perioada nedeterminata (in mod normal as fi intrat acum la sf lui octombrie - asa mi-au promis cand am venit la ei). Asa e si normal nu? Vreau sa stiu si eu ce fac maine sa am o siguranta cat de cat.
Eu cred ca aici nu sunt atat de importante cunostintele in codul muncii, ci pur si simplu cred ca s-a deteriorat relatia dintre dvs si angajator.
Ok, se poate face prelungirea duratei contractului cu 15 zile, cu 1 luna, cu 2.. cred ca este mai putin important acest lucru.
Mai importanta acum este lipsa de incredere in acest angajator.
Cel mai indicat ar fi sa purtati o discutie deschisa cu ei si exact cum v-ati exprimat pe acest forum sa va exprimati si in fata angajatorului.
Clarificati toate aspectele..mai ales ca ,asa cum pot sa intocmeasca un act aditional pentru prelungire durata contractului cu 1 luna, tot act aditional ar fi trebuit sa intocmeasca si pentru modificarea duratei contractului in durata nedeterminata si cu modificare de salariu....
Revisal-urgent
sallai
daca angajez pe perioada de proba de 30 de zile, contractul de munca este pe perioada determinata sau se poata pe perioada nedeteminata? multumesc (vezi toată discuția)