avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba dupa noul cod al munci
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba dupa noul cod al munci

Doresc sa stiu care e perioada maxima de proba pentru un agajat pe termen nelimitat sau pe perioada determinata?
Am inteles ca poate ajunge pana la 6 luni aceasta perioada.
Doresc sa angajez o secretara pentru care necesita sa aibe studi medi si pe care le are insa doresc ca peroada de proba contractuala sa fie cat mai mare. Care e maximul?

In cazul in care angajatul nu corespunde postului sa poate concedia in timpul perioadei de proba cu o simpla notificare (chiar si in primele zile) sau trebuie sa il tin angajat pana la sfarsitul perioadei de proba?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:38, 25 Iulie 2011
Art. 31. [perioada de proba]
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
(5) Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevazut la alin. (5) se reglementeaza prin lege speciala.
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Multumesc frumos Alex pentru raspunsul prompt.

Mai doresc sa stiu daca se poate urmatoarea situatie si anume, pentru postul nou de munca (postul de secretara cred ca se incadreaca ca functiile de executie), sa se poate inchie un contract de 6 sau 12 luni cu perioada de proba de 90 zile?
Multumesc.
Nu se poate asa ceva ... pentru c.i.m. incheiate pe durata determinata perioada de proba este prevazuta la art.85 C.mun., si anume:
Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;

Postul de secretara, intr-adevar, este o functe de executie.
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multmesc din nou pentru raspunsul prompt.

Sa inteleg ca in primul caz de poate da perioada de proba de 90 zile pentru contractul de munca pe perioada nedeterminata, corect?

In aceasta perioada se poate concedia angajatul cu o simpla notificare indiferent de motiv. Sper ca am inteles bine de data asta.
Sunt corecte lucrurile spuse mai sus?
Multumesc.
1. In cazul unui c.i.m. incheiat pe durata nedeterminata se poate stabili o perioada de proba ce nu poate depasi 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

2. In cazul c.i.m. incheiate pe durata determinata , Codul Muncii la art.85 prevede alte durate a perioadei de proba.

3. Atat in cazul c.i.m. incheiate pe durata nedeterminata, cat si pentru cele incheiate pe durata determinata, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire contract SandraMaria03 SandraMaria03 Conform noilor modificari aduse codului muncii, dupa un contract pe perioadă determinată angajatorul este obligat dacă vrea să prelungească , să facă ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba Anayllyl Anayllyl Buna dimineata! Va rog sa-mi raspundeti cat poate dura perioada de proba si daca o perioada de 90 de zile este legala. Multumesc (vezi toată discuția)
Inscriere in c.i.m. perioada de proba rolex rolex In formularul C.I.M. esxista o rubrica privitoare la perioada de proba. In cazul angajarii unei persoane ca menajera[b] care este perioada maxima ce poate fi ... (vezi toată discuția)