avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cheltuieli de judecata in recurs tardiv
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cheltuieli de judecata in recurs tardiv

Intimatul-parat, prin aparator, depune cu 3 zile inainte de primul termen al unui recurs civil, intampinare si chitanta privind onorariul avocatului.Peste 3 zile, cu intimatul si avocatul sau lipsa, dar cu recurentul prezent, la prim termen de judecata, recursul se ia in pronuntare si se respinge ca tardiv.Prin hotarare, instanta nu acorda cheltuielile de judecata, respectiv onorariul avocatului, intimatului. Se pot recupera, de catre intimat aceste cheltuieli, pe calea unei actiuni in pretentii? Este suficienta chitanta depusa de avocat la dosar ca proba ca intimatul a platit aceste cheltuieli? Poate instanta, in actiunea in pretentii, sa stabileasca daca au fost prea mari aceste cheltuieli , fata de prestatia efectiva a avocatului (formularea si trimiterea prin posta a intampinarii)?
Cel mai recent răspuns: sca baloisibaloi , Avocat 14:50, 20 Octombrie 2010
De regula cheltuielile de judecata sunt platite de catre partea care pierde procesul.
Cheltuielile de judecata se acorda numai la cerere.Solicitarea cheltuielilor de judecata se pot cere odata cu actiunea( cererea de recurs ). Daca recurentul a cerut che3ltuielile si instanta nu s-a pronuntat, aveti calea unei contestatii in anulare,greseala materiala. Cheltuielile de judecata se mai pot cere si pe cale separata.
poate printr-o actiune in pretentii sa obtina cheltuielile judiciere. instanta are posibilitatea sa reduca pretentiile daca considera ca acestea sunt nejustificate.
Am gasit tot felul de situatii, dar despre cheltuieli acordate sau nu in situatia in care la prim termen se respinge recursul ca tardiv nu am gasit nimic.Practic, intampinarea intimatei nici nu i-a fost comunicata recurentei si nici nu a avut vreo valoare, pentru ca s-a solutionat pe exceptia tardivitatii recursul.Atunci, daca aparari nu a fost cazul sa faca, de prezentat in instanta la acest unic termen nu s-a prezentat, ce onorariu i se va plati avocatului in a carui imputernicire scrie ca"il va reprezenta pe client in fata instantei", atat (si nu l-a reprezentat, asa cum am aratat mai sus.
Nu stiu ce să vă spun, depinde ce a scris în contract. Am văzut la ICCJ mai multe procese prio care se solicIta diminuarea onorariului, chiar mie nu mi s-a acordat întreaga sumă pe care o contractase-m cu clientul deşi am fost la două termene.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia de tardivitate invocata in recurs duduionescu duduionescu O societate comerciala a formulat o plangere contraventionala. Intimata (institutie publica) a invocat exceptia tardivitatii plangerii contraventionale. ... (vezi toată discuția)
Nedepunere intampinare ramy84 ramy84 Instanta de fond a respins contestatia la executare formulata de catre contestator, iar acesta a formulat recurs, mentionand ca va depune motivele de fapt si ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata neacordate intimatei in recurs respins ioanapsy ioanapsy Ce mai pot face pentru a obtine cheltuielile de judecata efectuate cu ocazia recursului depus de cealalta parte .Am depus chitanta , am fost prezenti , ... (vezi toată discuția)