As dori sa stiu cum se procedeaza cu impozitul in cazul in care o persoana are si salar si venituri din chirie. In caz ca exista pe undeva prin forum aceasta informatie va rog sa-mi spuneti (eu nu am reusit sa gasesc dar sunt mai incepator :))
Concret, am un singur venit din salar (functie de baza, doua ore/zi) de aprox 300Lei brut (in jur de 250 Lei net). impozit retinut e 0 lei/luna (din cate am inteles la salar asa mic se scad deducerile si nu mai ramane baza de impozitare sau asa ceva, fiind singurul salar). Mai nou o sa am un imobil inchiriat la 400Lei/luna. Deci alt venit. la acest venit platesc 16% impozit (doar la finante la CNAS am inteles ca nu e necesar deoarece am un venit din salariu). Pana aici e ok cred. Intrebarea mea este: o sa datorez impozit de 16% si pe salariu de acum inainte (chiar daca nu-l platesc lunar ci la regularizarea de la sfarsitul anului)?
Mai concret acum iau "in mana" lunar aproximativ 250Lei din salar (brut minus contributii) + aproximativ 336 ('brut' - 16% impozit platibil trimestrial) din chirie. La sfartitul anului o sa mai dau ceva la stat sau nu (posibil impozit pe salariu ca am venit mai mare)?
Nu o sa platiti impozit mai mare pe salariu, tocmai ca deducerea personala e deducere, nu prag de aplicare a impozitului (adica platiti 16% din ce depaseste, nu platiti 16% din tot daca depasiti). Si e oricum deducere doar din salarii, adica la calculul impozitului din alte surse de venit nu conteaza.
Impozitul efectiv la inchiriere e de 12% din cate stiu, 25% din chirie fiind cheltuieli forfetare (se presupune ca intretineti apartamentul)
Multumesc frumos pentru informatii. Nu stiam nici chestia cu 12% (inca nu am platit inca impozitul, doar de luna aceasta fiind inchiriat apartamentul).
Impozit pe venit
luci6775
am inchiriat un apartament si cei de la finante mia trimis ca trebuie sa platesc impozit pe venit si mie si sotiei deci pe un venit platim de doua ori (vezi toată discuția)