avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA deductibil?!
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA deductibil?!

Buna ziua,
Am primit o factura de avans auto (nu avans leasing) de la un dealer auto pe data de 29 sept.2010 care se storneaza in luna octombrie cand primesc factura de avans leasing. Factura reprezinta avans pt.un autoturism de persoane care va fi folosit de firma pe exceptiile prevazute de OUG 34/2009.
Ma intereseaza daca TVA-ul din factura initiala de avans este deductibil si care ar fi inregistrarile.
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 22:35, 20 Octombrie 2010
daca factura de care "tine" aceasta factura de avans va permite deducerea tva pe vreuna din exceptii atunci da, tva-ul din aceasta prima factura este deductibil
Din ce mi-a spus administratorul factura respectiva a fost un fel de garantie pt.a retine masina respectiva pana la rezolvarea dosarului de leasing. A fost stornata in luna octombrie cand am primit si factura de avans de la societ.de leasing.
Nu stiu daca este corect sa consider TVA-ul din aceasta prima factura deductibil deoarece pe factura apare "avans auto" si nu "garantie" si cf.prevederilor OUG 34/2009 nu se deduce TVA-ul la avansurile pt.achizitia de autoturisme.
cum va spuneam si mai sus : daca factura aceea de avans este un avans pentru o operatiune aferenta exceptiei se deduce tva .
Dupa cum spuneti in cel de al doilea mesaj , este o garantie facturata .
De ce s-a facturat avans si nu garantie - e greu de spus , pentru ca dupa cum ati observat se denatureaza sensul economic al operatiunii.
E o situatie ciudata : daca tva din acea factura este nedeductibil, va rezulta in urma facturii de storno un tva de plata .
Cred ca trebuie modificata factura aceea intr-o factura de garantie .Banui ca exista si un contract pentru acea intelegere initiala .

Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este deductibil tva-ul din facturile de leasing pt achizitia unui autoturism? Serban Tanase Serban Tanase din codul fiscal am inteles ca nu este deductibil tva-ul din achizitia de autoturisme deci nici din facturile de leasing pentru acest tip de achizitie este ... (vezi toată discuția)
Tva leasing si cheltuieli aferente rallia rallia Buna seara, rog luminati-ma,ca tare mi se par incurcate caile iadului!!!!..:Onu sunt de specialitate ,economic vorbind.. CAZ: Un srl cu 2 asociati, fara ... (vezi toată discuția)
Deducere tva din valoarea reziduala a masinii luate in leasing manuelle manuelle Va prezint urmatoarea speta: in decembrie 2006 am incheiat un contract de leasing pt achizitionarea unei autoutilitare. La incheierea contractului am depus o ... (vezi toată discuția)