Va prezint urmatoarea speta: in decembrie 2006 am incheiat un contract de leasing pt achizitionarea unei autoutilitare. La incheierea contractului am depus o garantie de 7300 euro, contravaloarea a 35% din valoarea masinii. In aceasta garantie a fost inclusa si valoarea reziduala a masinii de 4000 euro, lucru specificat in contractul de leasing. Atunci am dedus tva-ul din intreaga factura ce reprezenta garantia .
In 30 decembrie 2009 s-a finalizat contractul de leasing si, in vederea transferului de proprietate mi s-a stornat garantia: am primit 3 facturi - una cu storno garantie, adica "-7300 euro", una cu valoarea reziduala de 4000 euro si una cu 3300 euro ce a fost luata ca ultima rata.
Din mai 2009, conform unei oug, nu se mai deduce tva din valoarea reziduala a masinii.
problema care se pune: valoarea reziduala am platit-o in 2006, inclusa in factura mare de garantie si o primesc facturata din nou in 30 decembrie 2009 cand mi se trimit facturile in vederea transferului de proprietate. Pot eu sa deduc tva din valoarea reziduala? Intru sub incidenta legii din 2006 sau sub incidenta oug din 2009?
Am mare nevoie de un sfat de la dumneavoastra. Va multumesc
daca e autoutilitara exceptata de la prevederile art 145^1 cod fiscal nu aveti de ce sa va faceti probleme.
daca nu, nu veti putea deduce tva aferenta, deoarece in 2006 la semnarea contractului de leasing nu va puteati exprima optiunea de cumparare a autovehicului, acest lucru fiind posibil numai dupa trecerea a 12 luni consecutive, deci chestia cu plata taxei reziduale la inceputul contractului pica.
m-am uitat pe art. 145^1 cod fiscal. Autoutilitara mea nu e destinata transportului de persoane ci transportului de marfa. Are sarcina totala pana in 3500 kg si 3 locuri in fata: a soferului + 2. Sa inteleg ca pot deduce tva-ul ? Multumesc:D
imi puteti spune va rog si unde anume (pe ce rand din decontul de TVA) se completeaza tva-ul din val. reziduala, in conditiile in care am incheiat un leasing cu Austria pentru un camion.