avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In ce conditii poti avea demisia la zi?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In ce conditii poti avea demisia la zi?

Buna ziua,

Sunt angajata la o firma de 4 ani de zile, in ultimii 2 ani firma sa confruntat cu diverse probleme financiare.
Am ajuns in momentul de fata cu salariul restant 4 luni de zile.
In cazul in care doresc sa-mi dau demisia la zi, pot sa o fac fara sa am probleme din partea angajatorului, sau imi trebuie neaparat preaviz? Precizez ca am functie de conducere.
Conform carei legi sau articol pot sa am demisia /sau nu , la zi .
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Maioara , utilizator 14:48, 2 Noiembrie 2010
Buna ziua,din cunostintele mele generale, demisia trebuie inregistrata cu minim 15 zile inainte de ultima zi de lucru, aceeasi obligatie avand si angajatorul in situatia in care doreste sa-ti desfaca contractul de munca. In ceea ce priveste demisia la zi, se poate face numai cu acordul ambelor parti,deci, daca ei nu vor sa va lase sa plecati trebuie sa asteptati cele 15 zile. Sper sa va fie de folos.
Buna ziua. aveti clarificarile necesare in Codul muncii
Demisia
Art. 79. - (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Art. 55, lit b din Codul Muncii: cu acordul partilor
Maioara a scris:

Buna ziua,

Sunt angajata la o firma de 4 ani de zile, in ultimii 2 ani firma sa confruntat cu diverse probleme financiare.
Am ajuns in momentul de fata cu salariul restant 4 luni de zile.
In cazul in care doresc sa-mi dau demisia la zi, pot sa o fac fara sa am probleme din partea angajatorului, sau imi trebuie neaparat preaviz? Precizez ca am functie de conducere.
Conform carei legi sau articol pot sa am demisia /sau nu , la zi .
Multumesc

În temeiul art. 79 alin. (8) din Codul muncii, salariatul poate demisiona fără preaviz în cazul încălcării de către angajator a obligaţiilor izvorând din lege sau din contractul individual de muncă.

:offtopic:
Valeriu .... mersi , pentru corectura ...:bow:
Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis a scris:
În temeiul art. 78 alin. (8) din Codul muncii, salariatul poate demisiona fără preaviz în cazul încălcării de către angajator a obligaţiilor izvorând din lege sau din contractul individual de muncă.

Corect era art.79.

Alte discuții în legătură

Demisia fara preaviz amelieandrea amelieandrea Este posibil sa imi dau demisia la zi in circumstantele in care angajatorul nu ofera salariul la data prevazuta in contract?? (vezi toată discuția)
Demisie andrea 31 andrea 31 demisie , codul muncii, informatii (vezi toată discuția)
Cum se demisioneaza,dupa cresterea copilului[3ani]? botos ilona botos ilona buna seara,am fost pe ingrijire copil 3 ani,dupa maternitate,iar la sfirsitul lunii ar trebui sa ma intorc la firma care sunt angajata..dar nu doresc acest ... (vezi toată discuția)